Sanziana FrangegiIn 2007 ai obtinut un Master la Fletcher School, Tufts University, una dintre cele mai prestigioase universitati la Boston. Cum a decurs, spre ce te-ai inclinat in program?

Fletcher School este o scoala de relatii internationale. In fapt, este cea mai veche scoala post-universitara de profil din Statele Unite. Un element caracteristc sistemului American de formare, si dupa mine unul foarte pozitiv, este libertatea mare de alegere a curiculei, in functie de interesele fiecaruia. La Fletcher aveam la dispozitie 40 de cursuri in fiecare semestru din care puteam alege 4, maxim 5. Asta nepunand la socoteala faptul ca aveam posibilitatea sa luam cursuri si celelalte universitati din zona Boston.

Cred ca asta a fost prima diferenta majora pe care am simtit-o intre sistemul romanesc (de fapt european in general) si cel american si intr-o prima faza atata alegere mi s-a parut coplesitoare… dupa atatia ani de cursuri prestabilite. Dupa ce am cunoscut insa mai bine cultura Nord Americana, mi-am dat seama ca acest sistem academic se potriveste cu un mod specific de gandire/viata al americanilor bazat foarte mult pe idea de libertate si oportunitate.  Fiecare student este liber sa isi aleaga drumul pe care doreste sa il urmeze. Ei iti ofera o gama larga de cursuri si tot sprijinul in alegerile tale, dar in final este dreptul si responsabilitatea ta sa iti croiesti propria curricula. Cred ca este o abordare care in fapt te pregateste pentru viata.

In ceea ce priveste specializarile mele la Fletcher, continuandu-mi formarea economica pe care o dobandisem in Romania, am hotarat sa ma specializez pe afaceri (business) internationale si dezvoltare economica. Am luat insa si cursuri de stiinte politice si negocieri, care impreuna cu discutiile interminabile cu colegii, speech-urile si coferintele care se tineau lant in zona Boston mi-au deschis orizonturile si spre alte domenii. … si cred ca majoritatea absolventilor de la Fletcher ar fi de accord ca printre cele mai mari beneficii ale educatiei de acolo este gandirea multidisciplinara pe care o dobandesti.

Intre experientele tale profesionale interim, se inscriu tari ca Malaysia si Cipru. Cateva cuvinte despre diferentele culturale de acolo, din perspectiva cuiva originar in Romania si cu formare in Statele Unite? (In ce programe ai participat?)

Citeşte mai mult...

Studenţii care au primit Bursele Speciale "Guvernul României" sunt în pericol să fie eliminaţi din universităţile străine, din cauză că statul român nu şi-a plătit datoriile faţă de acestea.
 
Studenţii care sunt înscrişi la universităţi străine de prestigiu prin programul de burse, "Guvernul României", sunt ameninţaţi de instituţiile respective că vor fi daţi afară dacă nu le sunt plătite taxele de studiu. “Pe lângă faptul că ei vor fi nevoiţi să renunţe la studii, mi se pare grav şi că, după ce s-au cheltuit foarte mulţi bani cu aceşti studenţi, Guvernul pierde şi nişte oameni de valoare, care ar fi muncit după terminarea studiilor, timp de cinci ani, pentru statul român", precizează Cezar Mihai Haj, pentru NewsIn.

Prin programul de burse "Guvernul României", statul român oferă, pentru studii în străinătate de maximum cinci ani, sume de până la 35.000 de euro pe an.

Articolul il puteti citi si in Cotidianul

Acest articol a fost preluat de :

ziare.com

 

Zeci de tineri trimişi de statul român să studieze la cele mai bune facultăţi din lume nu mai au bani de mâncare pentru că Guvernul nu le-a mai plătit bursele şi stipendiile.

După ce a terminat liceul, în 2006, Raluca Dorobanţu nu a mers la o facultate din România, ci a plecat la studii în Anglia, la Universitatea din Liverpool. Dar pentru că taxele de şcolarizare ale universităţii britanice erau uriaşe pentru o familie din România, tânăra a obţinut o bursă în valoare de 23.000 de euro pe an de la statul român pentru a avea acces la o educaţie de calitate. „Aceşti bani urmau a fi folosiţi pentru taxele de studii, cazare, masă şi un bilet de avion dus-întors pentru România“, explică Raluca Dorobanţu, una din cei 149 de tineri care au primit finanţare în valoare totală de aproximativ cinci milioane de euro pentru a se instrui la cele mai bune facultăţi din Europa şi din Statele Unite.

Dar, aşa cum îi este obiceiul în foarte multe situaţii, Guvernul României nu îşi respectă obligaţiile şi de la începutul acestui an nu a onorat plăţile către 38 de bursieri, care în acest moment se află în imposibilitatea de a-şi plăti  hrana şi cazarea. În plus, autorităţile române au şi restanţe faţă de zece universităţi de prestigiu privind taxele de şcolarizare.

„În mod normal, conform contractului, banii pentru cazare şi masă trebuie să îi primim cu două săptămâni înaintea începerii fiecărui semestru. Eu ar fi trebuit să primesc 4.250 de euro în septembrie şi restul de 4.250 în ianuarie. În primul semestru universitar, banii mi-au venit la jumătatea lunii octombrie, sub pretextul că persoana fără semnătura căreia nu se putea încheia transferul era plecată în delegaţie“, spune Raluca Dorobanţu. Pentru semestrul al doilea, însă, nu a mai primit nicio sumă de bani, motivele invocate de autorităţi fiind dificultăţile legate de instalarea noului guvern.

Citeste mai mult in Capital