Zeci de tineri romani trimisi de statul roman sa studieze la cele mai bune facultati din lume nu mai au bani de mancare pentru ca Guvernul nu le-a mai platit bursele si stipendiile.

Mai precis, Guvernul nu si-a respectat obligatiile si de la inceputul acestui an nu a onorat platile catre 38 de bursieri la universitati de prestigiu din strainatate, care in acest moment se afla in imposibilitatea de a-si plati hrana si cazarea, scrie revista Capital.

In plus, autoritatile romane au si restante fata de zece universitati privind taxele de scolarizare.

Intr-o asemenea situatie se afla Raluca Dorobantu care, dupa ce a terminat liceul in 2006, nu a mers la o facultate din Romania, ci a plecat la studii in Anglia, la Universitatea din Liverpool. Dar pentru ca taxele de scolarizare ale universitatii britanice erau uriase pentru o familie din Romania, tanara a obtinut o bursa in valoare de 23.000 de euro pe an de la statul roman pentru a avea acces la o educatie de calitate.

"Acesti bani urmau a fi folositi pentru taxele de studii, cazare, masa si un bilet de avion dus-intors pentru Romania", a povestit Raluca Dorobantu, una din cei 149 de tineri care au primit finantare in valoare totala de aproximativ cinci milioane de euro pentru a se instrui la cele mai bune facultati din Europa si din Statele Unite.

Tanara a explicat ca, in conformitate cu contractul, banii pentru cazare si masa trebuiau sa fie pusi la dispozitie de Guvern cu doua saptamani inaintea inceperii fiecarui semestru.

"Eu ar fi trebuit sa primesc 4.250 de euro in septembrie si restul de 4.250 in ianuarie. In primul semestru universitar, banii mi-au venit la jumatatea lunii octombrie, sub pretextul ca persoana fara semnatura careia nu se putea incheia transferul era plecata in delegatie", spune Raluca.

Pentru semestrul al doilea, insa, nu a mai primit nicio suma de bani, motivele invocate de autoritati fiind dificultatile legate de instalarea noului guvern.

 

Citeşte tot articolul pe ziare.com