Participa la proiectul "Portret de bursier" !

Aici se poate descarca ghidul de interviu pentru cei care doresc sa impartaseasca din experienta, ideile sau planurile lor de viitor.

Eduard CiocanescuDupă ce a studiat la trei mari universităţi din SUA şi Marea Britanie, Eduard Ciocănescu s-a întors acasă, în România.Eduard Ciocănescu,28 de ani, spune că absolut tot ce a studiat în facultăţile americane i-a fost util în viaţa reală.

În 2001, pe când era student la Facultatea de Cibernetică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Eduard Ciocănescu a plecat cu o bursă pentru opt luni la Universitatea din Michigan, SUA.S-a îndrăgostit pe loc de cultura americană şi de stilul de predare din universitatea americană.

El spune că cea mai importantă diferenţă între facultatea din România şi cea din afară este accentul care se pune în SUA pe partea practică.

Ţi se dă prilejul să lucrezi în echipă. Asta e important, pentru că, în momentul în care ajungi să lucrezi într-un birou, trebuie să ştii să comunici cu oamenii. Absolut tot ce făceai în cadrul facultăţii simţeai că ţi-ar fi util şi în viaţa reală“, a spus Eduard.

Admis la şcoala de Business

După terminarea stagiului, conducerea universităţii i-a făcut o ofertă pentru a mai studia încă doi ani în Michigan şi a deveni licenţiat al acestei instituţii. Astfel, i-a oferit suma de 17.000 de dolari pe an, adică mai mult de jumătate din plata taxei de şcolarizare.

Eduard a mai aplicat la o bursă Guvernul României pentru a putea plăti şi cealaltă parte din bani.„Am obţinut acea bursă, însă condiţia a fost să fiu admis la o universitatea şi mai bună pe specializare respectivă“, a explicat Eduard.

Aşa a ajuns să fie admis la Universitatea Tucson, Arizona, la una dintre specializările aflate în top zece în America - Managementul sistemelor informatice. Din partea Universităţii din Tucson, Arizona, a primit 15.000 de dolari anual şi din partea guvernului român până la 20.000 de dolari.

La sfârşitul celor doi ani de „Prebusiness“ la Universitatea din Arizona, Eduard a fost intervievat de decan şi de alţi oameni de afaceri pentru a putea trece la etapa de „Business”.

Coordonatorul studenţilor la Arizona

Pe parcurs a devenit un mentor pentru ceilalţi studenţi. În urma performanţelor academice deosebite, a fost ales trainer la universitatea unde studia.

Astfel, el superviza activitatea studenţilor care treceau prin concursul din primul semestru al etapei de „Business”. „Le dădeam sfaturi cu privire la abilităţile de prezentare, la tonalitatea vocii, cu alte cuvinte, verificam prezentările preliminare înainte de competiţie“, a explicat el. 

Activitatea extracurriculară a lui Eduard în Arizona a fost extrem de intensă. Studentul a fost implicat în activităţile a trei ONG-uri, prin care a organizat intern-shipuri pentru studenţi şi a apărat drepturile acestora la nivelul consiliului local, fiind premiat de primarul din Tucson pentru iniţiativă.

În perioada septembrie 2007-mai 2008, Eduard s-a specializat în afaceri internaţionale, la Universitatea din Edinburgh din Marea Britanie, în cadrul unui schimb de experienţă a acestei universităţi cu cea din Arizona.

Citeste tot articlolul  in adevarul.ro