Stimată Doamnă Ministru al Educaţiei, Cercetării şi Inovării,

Bursa Speciala Guvernul Romaniei, proiect desfasurat de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii in parteneriat cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) este un program care, prin tinerii selectati sa efectueze studii la cele mai bune universitati din lume, trebuia sa functioneze ca un vector al modernizarii administratiei publice din Romania prin intermediul acelui corp de manageri publici profesionisti si performanti ce ar fi trebuit sa se formeze la intoarcerea in tara a beneficiarilor bursei.

Acest program ar fi trebuit să le ofere tinerilor români de elită posibilitatea de a se perfecţiona la instituţii de învăţământ superior de prestigiu din lume, cu susţinerea financiară din partea statului român, urmand a-şi construi mai apoi o cariera de manager în sectorul public din Romania.

Cu toate acestea, proiectul ambitios nu si-a atins deloc obiectivele, atat bursierii intorsi acasa, cat si cei aflati inca la studii intampinand nenumarate dificultati.
Bursierii statului roman, aflati inca la studii, s-au confruntat si se confrunta cu dificultati materiale grave datorate intarzierii platiilor si tergiversarii indeplinirii obligatiilor contractuale pe care Guvernul si le-a asumat.

In acest moment, dorim sa va aducem la cunostinta faptul ca in lunile august si septembrie, trebuiesc efectuate platiile taxelor de scolarizare pentru cei 49 de bursieri aflati inca la studii.

Nerespectarea termenelor de plata a taxelor de scolarizare, impuse de institutiile de invatamant la care se studiaza, vor duce la imposibilitatea bursieriilor de a se inmatricula si pericolul de a fi obligati sa se intoarca in tara fara studii finalizate. Intr-un cuvant, banii cheltuiti cu instruirea si sustinerea studentilor pana in acest punct vor fi fost risipiti, iar proiectul Bursa Speciala Guvernul Romaniei isi va pierde scopul.

Deoarece am fost informati de faptul ca unitatea de implementare (UIP) coordonata de UNDP isi inceteaza activitatea la sfarsitul acestei saptamani, 31.07.2009, fara a exista cineva care sa-i preia atributiile, va rugam sa considerati prioritara si urgenta luarea unei decizii cu privire la prelungirea contractului de colaborare cu unitatea de implementare (UIP) sau numirea unui nou birou din cadrul ministerului care sa preia proiectul, pentru a se putea efectua in timp util plata primei transe a bursei si in special a taxei de scolarizare de care depinde inscrierea bursieriilor in noul an universitar.

Vă mulţumim!

 

Simion ILIE

Presedinte ABBSGR