Participa la proiectul "Portret de bursier" !

Aici se poate descarca ghidul de interviu pentru cei care doresc sa impartaseasca din experienta, ideile sau planurile lor de viitor.

Radu SimionescuPe parcursul ultimilor ani am descoperit doua idei majore pe baza carora mi-am indrumat toate actiunile, ele reprezentand un generator al calitatilor si realizarilor mele. Acestea au fost: calitatea de a fi perspicace, si  increderea ca daca imi doresc ceva, muncind, pot realiza acel lucru. Recunosc, primii pasi spre succes, cat si primele realizari au fost rezultatul acestor linii, dar si consecinta cuvintelor pe care mama mea mi le-a insuflat intotdeauna: “fii ceea ce vrei sa fi!”.

La baza formarii mele au stat familia, dascalii mei din Colegiul National “Mihai Viteazul” si oamenii pe care i-am intalnit in activitatile extrascolare la care am participat.

M-am implicat in multe proiecte organizate in cadrul scolii, care m-au facut sa cunosc oameni si locuri noi si mi-au dezvoltat abilitatile de comunicare, de organizare, am intrat in contact cu ideile tinerilor europeni.

Proiectul Comenius si participarea la trei schimburi interculturale la Rendsburg - Germania, la Montargis - Franta, si la Biecz- Polonia, mi-au schimbat fundamental opinia despre Occident, si m-au facut sa doresc sa studiez in strainatate, ca apoi sa revin si sa pot implementa ce am invatat acolo, in tara mea.

Intotdeauna mi-a placut sa ma implic si sa vad rezultatele muncii mele
, fapt ce m-a condus la cat mai multe activitati. Am fost rand pe rand, redactor sef al revistei scolii, presedintele Cenaclului Literar, si nu in ultimul rand am avut extraordinara sansa de a fi ales presedinte al Asociatiei Elevilor “Club LMV”, fiind simultan consilier in cadrul Consiliului Local al Elevilor Ploiesti si reprezentatul elevilor in consiliul de administratie al scolii.

Consider extraordinar de importanta implicarea tinerilor, si implicit a elevilor in activitati extrascolare de voluntariat. Un tanar cu cat are mai multe activitati, este mai organizat in actiune si gandire.

Faptul ca am fost la o clasa cu profil sportiv in ciclul gimnazial, a fost de bun augur, ajutandu-ma sa imi dezvolt spiritul de echipa si poate sa adeveresc dictonul “Minte sanatoasa in corp sanatos”.

Toata activitatea desfasurata si rezultatele obtinute, m-au ajutat sa realizez cea mai mare performanta a mea de pana acum, aceea de a castiga o bursa completa din partea Guvernului Romaniei, pentru a putea studia in strainatate.

Astazi sunt student in anul III la Universitatea din Manchester, Facultatea de Stiinte Politice si Relatii Internationale si cred ca nu as fi putut ajunge sa studiez la o universitate de prestigiu din lume (locul 29 in Top Times Higher Education), daca nu as fi castigat aceasta bursa. Provenind dintr-o familie de nivel mediu, cu doi parinti ingineri, consider ca niciodata nu ar fi avut cum sa ma sustina financiar la un asemenea nivel, costurile unui an universitar ridicandu-se la aproximativ 15.000 de euro.

Diferentele dintre cele doua sisteme educationale, cel romanesc, si cel britanic sunt mari.

Spre deosebire de Marea Britanie, unde se pune mare accent pe specializarea pe un domeniu anume, dar pe acel domeniu se face performanta, in Romania se invata cate putin din fiecare, dar nimic aprofundat. Este pacat ca avem atatia tineri cu un potential extraordinar si nu suntem in stare sa realizam un sistem educational care sa se ridice la nivelul acestora

Un alt aspect foarte important, este acela ca termenii “plagiat”, “restanţe” sau “spagă” nu exista… De fiecare data cand revin in tara sunt uimit de ceea ce aud de la colegii de generatie, despre ce se intampla in sistemul universitar romanesc si nu numai.

In Marea Britanie se pune un mare accent pe implicarea tinerilor in cat mai multe activitati, in voluntariat.

Din 2007 am devenit membru al Parlamentului European al Tinerilor, si tot din acelasi an, am creat impreuna cu un prieten ploiestean, Alexandru Dirpes, student la aceeasi universitate, prima asociatie a studentilor romani din Manchester.

Dupa finalizarea studiilor, doresc sa revin acasa si sa ma implic in tot ce este bine si benefic pentru Romania.

Mesajul pe care doresc sa-l transmit in final, este ilustrat cel mai bine in cuvintele Mahatmei Gandhi : “Fii tu insuti schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume!” si atunci vom putea spera la un viitor mai bun.

Articolul este preluat cu permisiunea autorului si poate fi citit si pe site-ul www.phonline.ro