Participa la proiectul "Portret de bursier" !

Aici se poate descarca ghidul de interviu pentru cei care doresc sa impartaseasca din experienta, ideile sau planurile lor de viitor.

cristi_balaban1

Investeste in educatie pana mai ai cu cine, pentru cine si pana nu e prea tarziu !

 

Cristian Balaban are un Master in Studii Europene la Universtatea din Hamburg (Germania), iar in prezent este project manager la o firma de dezvoltari imobiliare.

 

Simion ILIE: Ai obtinut Bursa Speciala Guvernul Romaniei. Ce faceai inainte de a descoperi si de a beneficia de aceasta oportunitate?

Cristian BALABAN : In momentul in care am aplicat pentru Bursa Speciala Guvernul Romaniei eram in Germania in primul an de studii a masterului pe care l-am terminat acolo. Am aplicat concomitent si pentru o bursa a unei fundatii germane cu scopul in ambele cazuri de am finanta cel de al doilea an de studiu. Am primit ambele burse, dar a trebuit sa aleg  una dintre ele. Am ales-o pe cea cu un contract total dezechilibrat si cu obligatii multe si grele dupa perioada de studiu in defavoarea uneia cu un contract de o pagina in care scria doar ca trebuie sa obtin note bune si sa merg la intalnirile de networking ale fundatiei. DE CE? Cred ca un an petrecut deja acolo mi-a alterat pragmatismul patriotismului meu.

Simion ILIE: Pentru ce studii ai optat? De ce ai ales țara respectivă? Care crezi ca sunt atuurile formarii tale din strainatate?

Am facut un Master in Studii Europene la Universtatea din Hamburg. Am ales Germania pentru ca tatal meu mi-a transmis un soi de fascinatie ciudata despre aceasta tara pe care trebuia sa o experimentez singur. Dupa masterul din Germania m-am ales cu o limba straina in plus, cu o experienta si intelegere interculturala si cu o alta perceptie a lucrurilor importante in viata.

SI: Privind prin prisma experientei tale din strainatate, care crezi ca este principala calitate a sistemului de invatamant romanesc? Dar cel mai mare defect?

Calitate: Scoala de moda veche cu multa teorie indesata cu forta in studenti te poate pune in avantaj intr-un alt sistem care nu pune accentul pe teorie dar care are nevoie de ea la un moment dat.

Defect: Nu te dezvolta personal, ci doar intelectual.

Simion: Povesteste-ne un lucru care te-a frapat/o lectie importanta pe care ai invatat-o cu ocazia sederii si/sau formarii tale din strainatate.

M-a frapat formalismul. Faptul ca titlul de doctor se trece in buletin si pe biletele de avion de la Lufthansa.  Lectia invatata ar fi ca nemtii nu trec asa de usor peste asta, decat tot formal daca li se spune sa treaca, intr-un anumit cadru.

cristi_balabanSimion : In perioada petrecută în strainatate, a existat vreun moment in care te-ai simtit mandru ca esti roman? Dar vreun moment ca ai fost jenat de aceeasi apartenenta? Vorbeste-ne despre asta!

Nu m-am simtit nici mandru si nici jenat ca sunt roman. Desi am fost pe stadion cand Rapidul a batut pe Hamburg si am fost si in situatii in care concetateni de ai nostri au facut niste lucruri mai putin demne. Aceasta mandrie o vad ca si pe o stare trecatoare de superioritate fata de alta natie, lucru in care eu nu cred.

Simion: În general, cum se vede/ s-a vazut Romania din tara în care ai studiat?

Diversa si surprinzatoare, asa cum si este de fapt. Si plina de oportunitati.

Simion: Cum te-ai integrat in cultura locală?

cristi_balabanFacand parte din grupuri foarte eterogene la studiu, in camin si printre prieteni nu am avut parte de o cultura locala autentica din toate punctele de vedere. Dar in acest mediu m-am integrat si simtit foarte bine.

Simion: În ce activitati extrascolare te-ai implicat? cum ti s-a parut viata de student  in ceea ce priveste petrecerea timpului liber comparativ cu cea din Romania ?

In 2 ani si ceva petrecuti in Germania am avut mai mult de 20 de joburi diferite si o mica afacere, am fost reprezentant al caminului in care stateam si am participat la un triatlon (http://www.hamburg-triathlon.org/) . Comparativ cu Romania, sportul este mult mai accesibil, dar in schimb mi-a lipsit teatrul.

Simion: Care sunt proiectele in care esti implicat in prezent si care sunt planurile tale de viitor? Cum te vezi peste un an, dar peste 5 ani?

In prezent sunt project manager la o firma germana de dezvoltari imobiliare. Pentru viitor imi doresc sa schimb domeniul, iar peste 5 ani mi-as dori sa fiu intr-o tara care sa poata oferi copiilor mei o educatie de calitate. Nu sunt prea optimist ca aceasta va fi Romania.

Simion: Anticipeaza principalul obstacol / risc cu care crezi ca te vei confrunta in atingerea obiectivelor tale de viitor?

Lipsa mea de mobilitate pe piata fortei de munca cauzata in principal de o infrastructura subdezvoltata.

Simion: Ce poti face tu pentru Romania? Dar Romania pentru tine?

Eu pentru Romania: pot sa-mi platesc toate impozitele, sa incerc sa dezvolt un simt civic si de protejare a mediului in cercurile in care actionez.
Romania pentru mine: sa ofere copiilor mei posibilitatea de a avea o educatie de calitate.

Simion: Un gand pentru ABBSGR?

Fixeaza-ti un scop si canalizeaza-ti energia pe el. Pentru restul fa alte ONG-uri !

Simion: Un gand pentru Romania?

Investeste in educatie pana mai ai cu cine, pentru cine si pana nu e prea tarziu!

Afla mai multe despre Cristian BALABAN, citind CV-ul  lui.