Participa la proiectul "Portret de bursier" !

Aici se poate descarca ghidul de interviu pentru cei care doresc sa impartaseasca din experienta, ideile sau planurile lor de viitor.

Un gand pentru Romania? Merită puțin efort pentru a o scoate la lumină.

Iulia DanguleaIulia Dangulea are un Master în Managementul turismului și multă experiență în administrația publică din România. Crede în potențialul turistic al României și consideră că în momentul de față acesta este mult sub-exploatat.

 

Simion ILIE : Ai obtinut Bursa Speciala Guvernul Romaniei. Ce faceai inainte de a descoperi si de a beneficia de aceasta oportunitate?

Iulia DANGULEA : Lucram la Primaria Municipiului Arad – Biroul de Informare Turistica

Simion ILIE : Pentru ce studii ai optat? De ce ai ales țara respectivă? Care crezi ca sunt atuurile formarii tale din strainatate?

Iulia DANGULEA : Mangement in Turism la University of Surrey/Marea Britanie, School of Management. Am ales Mare Britanie și datorită limbii vorbite, dar și pentru că este o țară cu îndelungată  tradiție în turism și în științele managementului.
Atuurile sunt: formare într-un mediu inernațional,  atât în ceea ce privește colegii cât și profesorii, acces la o largă bază de date de specialitate, vizite de studiu la Londra, Brighton, Hampton Court.

Simion ILIE : Privind prin prisma experientei tale din strainatate, care crezi ca este principala calitate a sistemului de invatamant romanesc? Dar cel mai mare defect?

  • Calitate: sistematizarea informației, focalizarea pe esență și aprofundarea acesteia, evaluarea mai obiectivă.
  • Defect: neutilizarea unor metode creative de învățare și care să stimuleze lucrul în echipă.

Iulia DanguleaSimion ILIE : Povesteste-ne un lucru care te-a frapat/o lectie importanta pe care ai invatat-o cu ocazia sederii si/sau formarii tale din strainatate.

Ordinea, respectul față de reguli, disciplina (chiar și la autobuz oamenii formau un rând înainte de venirea autobuzului ), atitudinea relaxată, preocupările  educative, de îmbogățire a culturii generale chiar și la cei de vârsta a treia care frecventau cursuri de istoria orașului, de astronomie, grădinărit, etc),  aprecierea și grija față de  natură (parcurile erau  luate cu asalt în weekend-uri).

Simion ILIE : Care consideri ca este cel mai important castig al perioadei petrecute la studii in strainatate?
Formarea într-un mediu internațional, conectarea la mapamond ( am intâlnit persoane din America de Nord, America de Sud, Africa, Asia) și la cele mai recente realizări în domeniul de specialitate. 

Simion ILIE : In perioada petrecută în strainatate, a existat vreun moment in care te-ai simtit mandru ca esti roman? Dar vreun moment ca ai fost jenat de aceeasi apartenenta? Vorbeste-ne despre asta.
Da , m-am simțit mândră,  atunci când mi-am dat seama mai bine de ceea ce are de oferit România: natură pură pe suprafețe întinse, tradiții încă vii , posibilitatea de a te hrăni mai sănătos.

Simion ILIE : În general, cum se vede/ s-a vazut Romania din tara în care ai studiat?
Nu se cunosc pre multe despre România cu excepția Dracula. Unii mai știau că este o țară săracă și se mai confunda Bucurestiul cu Budapesta.  Ca fizionomie mi se spunea ca sunt din Grecia sau Italia. În general nu este o imagine prea bine formată.
Iulia Dangulea

Simion ILIE : Cum te-ai integrat in cultura locală? Povesteste-ne o întamplare cu tâlc!
Spre surprinderea mea nu am avut colegi englezi, dar în campus exista o societate care facilita contactul cu cultura locală prin organizarea de diverse evenimente precum, degustari de produse locale, excursii, vizite la familii, dans traditional – Barn Dance. Am participat și  la un curs de istoria orașului organizat de muzeul din localitate, deosebit de interesant atat ca subiect cât și ca modalitate de predare. 

Simion ILIE : În ce activitati extrascolare te-ai implicat? cum ti s-a parut viata de student  in ceea ce priveste petrecerea timpului liber comparativ cu cea din Romania ?
Participarea la activitățile unor societăți  (cluburi) din campus, organizarea standului României la Ziua Naționalitatilor împreună cu alți studenți români din campus, participarea la evenimente ale Societății Românilor din Oxford.
Viața de student de acolo mi s-a parut mult mai colorată, datorită ofertei mari de activități pe care le puteai desfașura: existau cluburi perntru diverse hobby-uri și chiar un club al studenților post-universitari,  dotări propice pentru organizarea de petreceri -  bucătării comune.

Iulia Dangulea

Simion ILIE : Cum te vezi peste un an, dar peste 5 ani?
Furnizând experitză de specialitate în domeniul meu de competență prin implicare în proiecte de dezvoltare turistică.

Simion ILIE : Anticipeaza principalul obstacol / risc cu care crezi ca te vei confrunta in atingerea obiectivelor tale de viitor?
Individualismul celor din jur !

Simion ILIE : Ce poti face tu pentru Romania? Dar Romania pentru tine?
Să  folosesc cunoștințele dobândite în activități care să aduca turismul din România mai aproape de nivelul corespunzător potențialului existent.
România pentru mine cred ca a facut destule. Acum e rândul meu.

Simion ILIE : Un gand pentru ABBSGR?
Să funcționăm ca o adevărată rețea prin care să ne completăm reciproc , să derulăm proiecte  potrivit cu scopurile asociației

Simion ILIE : Un gand pentru Romania?
Merită puțin efort pentru a o scoate la lumină.