Noii pasoptistiDupa Timisoara si Iasi, Noii Pasoptisti se intalnesc in capitala luni, 15 martie, 18:30, la Palatul Ghika.

Romani de pretutindeni: Fiti Noii Pasoptisti!

In Decembrie anul trecut, a demarat la Timisoara o miscare civica a celor care vor sa “transforme Romania intr-o tara in care chiar merita sa traiesti.”

Cine sunt acestia?

“Noii Pasoptisti” sunt cu precadere tinerii care au studiat sau muncit in strainatate dar s-au intors sa traiasca si sa contribuie la propasirea tarii. Dar nu numai ei—oricine isi doreste ca viata in Romania sa fie la fel de civilizata ca in orice alt stat european este invitat sa ni se alature. Nu este vorba de o structura formala, nu exista sefi sau ierarhii—zi de zi, prin ceea ce alegem sa facem, apartinem, sau nu, grupului Pasoptist care transforma tara.

 

Asociatia Beneficiarilor Bursei Speciale Guvernul Romaniei sustine acest proiect al Fundatiei Synergetica si isi incurajeaza membrii sa il promoveze in randul networkului propriu.

Asociatia Beneficiarilor Bursei Speciale Guvernul Romaniei Fundatia Synergetica

Cum?

Pentru ca Romania sa se transforme este evident necesar sa se transforme legile, institutiile si politica. Dar nu toti suntem parlamentari sau oameni politici, si nu toti avem putere asupra celor din jur. Insa cu totii suntem cetateni si fiecare dintre noi are putere asupra sa. Avem puterea sa alegem intre a fi luati de val sau a da un exemplu. De a ne implica in viata civica sau a da din umeri ramanand neputinciosi. In fiecare zi, in bloc, pe strada, in trafic, sau in institutii avem libertatea de a alege sa contribuim la o Romanie europeana sau  la o tara haotica, puterea de a ne implica sau a ne victimiza.

Am intitulat miscarea noastra “Noii Pasoptisti” pentru ca ne inspira acea mana de oameni (la origine mai putin de 100) care, acum mai bine de un secol, au putut transforma atat de radical Romania, de la lucruri in aparenta marunte la cele cu adevarat marete—de la haine la scris, si de la idei la institutii.

Ce vom face?

De la ridicol la sublim, nu vom lasa pe cineva, spre pilda, sa arunce gunoiul pe strada fara sa-l atentionam politicos ca “a pierdut ceva”, nu vom permite unui functionar public sa ne trateze cu dispret fara sa-i amintim, cu calm, ca salariul sau vine din buzunarul nostru, nu vom ridica din umeri cand cineva ne invita sa semnam petitii, etc. Pe scurt: ne vom implica.  

Cu o astfel de misune ne asumam un risc—riscul de a fi ridiculizati, admonestati sau chiar agresati de oameni si refuzati de institutii. Dar este un pret marunt de platit pentru schimbare. Daca aceste gesturi vin doar de la cativa ele raman inutile. Dar daca vin de la noi toti, impreuna, vor produce schimbare.

Ne insusim vorbele lui Daniel Marua, tanarul care a strans aproape 150,000 E pe internet pentru un transplant care sa-i vindece leucemia.

Eu cred ca nimic nu e imposibil. Trebuie doar sa vrei si sa crezi. Istoria ne da multe exemple de schimbari radicale; care nu ar fi fost posibile daca niste oameni nu le-ar fi visat si nu ar fi crezut in ele. Cred deci ca a schimba lucrurile in Romania nu e imposibil. Da, e foarte greu; nu e chiar atat de improbabil ca a castia la loto, dar e o vorba: daca nu joci, ai sanse ZERO sa castigi.
O fi chiar imposibil sa obligam guvernantii la transparenta? Sa pot sa intru pe un site web sa vad cum se cheltuie banii mei, ai contribuabilului? Apoi sa-i oblig la o ai mare responsabilitate in cheltuirea lor? Pentru mine, ca individ, e imposibil. Pentru acea parte a societatii care asteapta ca lucrurile sa se rezolve de la sine sau crede ca n-o sa se rezolve niciodata, e imposibil.
Pentru noi, cei care visam sa traim într-o Romanie civilizata, este posibil.

Veniti alaturi de noi sau, daca sunteti departe, va asteptam sa aduceti cu voi, in Romania, acest spirit Pasoptist de cate ori va intoarceti acasa.

Va multumim!


Sandra Pralong si echipa SynergEtica

Invitatia la evenimentul din Bucuresti o poti descarca aici !

Pentru mai multe informatii :
Dana Vladut
Project Manager "Noii Pasoptisti"

Fundatia Synergetica
Calea Victoriei, nr 95-97, etaj 6, ap 22, sector 1, Bucuresti
Tel: 0726 143 251
Email: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza