Studenţii, masteranzii şi doctoranzii români pot învăţa gratis în ţările nordice. Nici la universităţile de stat din Franţa, Germania sau Austria taxele de studiu nu sunt deloc piperate, fiind comparabile cu cele de la instituţiile de învăţământ superior din România.

Guvernele ţărilor nordice subvenţionează în totalitate studiile de licenţă, de masterat şi de doctorat la stat, pentru cetăţenii din Uniunea Europeană. În aceste ţări, românii se pot specializa la universităţi de tradiţie ca Uppsala sau Lund, Institutul Regal de Tehnologie din Stockholm - în Suedia, Universităţile din Copenhaga sau Aarhus- în Danemarca şi Universitatea din Helsinki- în Finlanda.
Sebastian Munteanu (29 de ani) este absolvent al unui masterat la Universitatea din Lund, Suedia.

Am  plecat cu Bursa Specială Guvernul României, în valoare de aproximativ 1.000 de euro pe lună. M-am descurcat financiar, în Suedia studiile fiind gratuite

a explicat Sebastian Munteanu, membru al Asociaţiei Beneficiarilor Bursei Speciale Guvernul României (www.abbsgr.ro).

El a adăugat că banii din bursă acopereau toate cheltuielile de cazare, masă şi distracţie. După specializare, Sebastian s-a întors în România pentru că, potrivit contractului de bursă, ar fi urmat să lucreze în administraţia publică. Pentru că în ţară nu i s-a oferit nimic, a decis să rămână în Bruxel, unde lucrează ca Development Manger la o Asociaţie Internaţională.

Am plecat pe cont propriu, în urmă cu şase ani, să mă specializez în Studii Europene, iar în anul al doilea de masterat am obţinut şi Bursa Specială Guvernul României. Nu am plătit taxă de şcolarizare, ci doar o taxă administrativă în valoare de 500 de euro pe an

 a explicat Cristian. Universitatea Hamburg a introdus însă de curând, pe lângă taxa administrativă, şi o taxă de studii, în valoare de circa 700 de euro pe an.

Citeste tot articolul in www.adevarul.ro