Participa la proiectul "Portret de bursier" !

Aici se poate descarca ghidul de interviu pentru cei care doresc sa impartaseasca din experienta, ideile sau planurile lor de viitor.

Experienta acumulata in strainatate m-a ajutat sa ma maturizez, sa pretuiesc ceea ce am si sa muncesc pentru ceea ce imi doresc, sa demonstrez ca pot si ca sunt un performer.

radu-simionescu_01Radu SIMIONESCU este  membru al Parlamentului European al Tinerilor si in acelasi timp, presedinte al unei organizatii non-guvernamentale cu scop educativ, ce isi propune sa ajute la imbunatatirea sistemului educational.

 

Simion ILIE : Ai obtinut Bursa Speciala Guvernul Romaniei. Ce faceai inainte de a descoperi si de a beneficia de aceasta oportunitate?

Radu SIMIONESCU : Inainte de a descoperi aceasta oportunitate faceam ceea ce fac si astazi, incerc sa ma implic in cat mai multe proiecte pentru tineret prin care incerc sa schimb macar putin in Romania.  Fiind un adept al dictonului „minte sanatoasa in corp sanatos”, am practicat pentru mai bine de 6 ani sportul de performanta, si mai precis voleiul. Aceasta experienta m-a ajutat sa-mi dezvolt spiritul de echipa si sa devin mult mai ordonat in gandire. In clasa a IX-a am devenit redactorul revistei scolii iar mai apoi am avut privilegiul de a fi ales presedinte al consiliului elevilor din liceul meu, fiind in acelasi timp consilier in cadrul Consiulului Local al Tinerilor Ploiesti.  Am incercat in permanenta sa imbin activitatiile extracuriculare cu cele curiculare astfel am acordat de asemenea importanta unei dintre pasiuni, si anume istoria, pasiune concretizata prin numeroase premii la concursurile nationale si internationale.

 

Simion ILIE : Pentru ce studii ai optat? De ce ai ales țara respectivă? Care crezi ca sunt atuurile formarii tale din strainatate?

Radu SIMIONESCU : Am optat pentru un domeniu „foarte in voga” in zilele acestea si anume Stiinte Politice si Relatii Internationale la Universitatea Manchester din Marea Britanie.  Am ales Anglia deoarece aici exista unul din cel mai vechi si mai bune sisteme de invatamant. Atuurile formarii mele in strainatate probabil ca vor fi faptul ca ma voi intoarce cu o alta mentalitate, cu alte valori si cu o alta perspectiva. Inca sper si cred ca pot schimba ceva si consider ca in domeniul in care vreau sa fac o cariera, si anume politica, este nevoie de o reala schimbare pe care noi tinerii plecati la studii in strainatate o putem produce.

radu-simionescu_03Simion ILIE : Privind prin prisma experientei tale din strainatate, care crezi ca este principala calitate a sistemului de invatamant romanesc? Dar cel mai mare defect?

Radu SIMIONESCU : Eu consider ca sistemul preuniversitar romanesc m-a ajutat foarte mult la intrarea in facultate, si cel putin profilul real, fie el matematica-informatica sau stiintele naturii te ajuta sa poti urma orice cale doresti la nivel universitar.  Din pacate insa, se pune prea putin accent pe lucrurile practice si deasemenea programa scolara este foarte aglomerata.

O spun cu sinceritate, imi este frica ca expresia „las-o ma ca merge asa” va deveni in curand moto national. De asemenea promovarea sau mentinerea non-valorilor, atat la nivel de profesori, dar si de elevi sau studenti, cantareste foarte mult la declinul invatamantului romanesc.

Simion ILIE : Povesteste-ne un lucru care te-a frapat/o lectie importanta pe care ai invatat-o cu ocazia sederii si/sau formarii tale din strainatate.

Ca orice tanar care pleaca peste hotare pentru a studia, intotdeauna inceputul este mai greu. Imi amintesc si acum primul curs cand profesorul (care era si decanul facultatii), ne-a spus „numele meu este Angie, nu doamna Wilson. In aceasta sala suntem toti prieteni si trebuie sa ne simtim ca atare”.  Referitor la o lectie importanta pe care am invatat-o a fost aceea ca si cel mai mic detaliu conteaza si ca trebuie sa invatam pentru noi nu pentru ei, ca nu conteaza cat de multe ore ai pe saptamana, ci ceea ce reusesti sa faci in acea saptamana.

Simion ILIE : Care consideri ca este cel mai important castig al perioadei petrecute la studii in strainatate?
Experienta dobandita este de neegalat. Si astazi daca ar fi sa aleg din nou as alege aceeasi cale. Trebuie sa recunosc ca fiind copilul cel mic in familie intotdeauna am fost octrotit de parinti si bunici.  Experienta acumulata in strainatate m-a ajutat sa ma maturizez, sa pretuiesc ceea ce am si sa muncesc pentru ceea ce imi doresc, sa demonstrez ca pot si ca sunt un performer. 

Simion ILIE : In perioada petrecută în strainatate, a existat vreun moment in care te-ai simtit mandru ca esti roman? Dar vreun moment ca ai fost jenat de aceeasi apartenenta? Vorbeste-ne despre asta.
Intotdeauna m-am simtit mandru ca sunt roman. Sunt fericit atunci cand aud imnul national in cadrul unui concurs sau atunci cand realizez lucruri pentru care Romania se poate mandrii cu mine. Niciodata nu am fost jenat de faptul ca sunt roman, dar recunosc ca am fost si sunt contrariat atunci cand suntem tratati alfel decat ceilalti in Italia, atunci cand francezii sau spaniolii ne considera pe toti un „popor de rromi” sau atunci cand nu avem aceleasi drepturi de munca ca si ceilalti cetateni din Uniunea Europeana, cum este cazul in Marea Britanie.

Simion ILIE : În general, cum se vede/ s-a vazut Romania din tara în care ai studiat?

radu-simionescu_04

Consider ca oamenii in general pot face diferenta intre o anumita categorie de oameni si un popor, intre calitate si nulitate sau intre valoare si non-valoare. Romanii din Manchester sunt bine vazuti in general marea parte fiind studenti, cadre universitare sau specialisti.  Din pacate inca suntem reperati ca tara lui Nastase, Nadia sau Hagi dar acest lucru incepe sa se schimbe din ce in ce mai mult. Pot spune ca am vorbit cu romani din toate categoriile sociale si am fost impresionat de ce au realizat si de cat de bine sunt vazuti in comunitatiile lor. Intotdeauna va exista loc de mai bine, dar eu cosider ca Romania este pe drumul cel bun.

Simion ILIE : Cum te-ai integrat in cultura locală? Povesteste-ne o întamplare cu tâlc!
Avand in vedere ca limba engleza este limba universala pot spune ca cel mai greu obstacol in calea intregarii in cultura locala l-am depasit destul de usor. Totusi recunosc ca si astazi am zile cand sunt dezorientat din cauza sensului de mers sau din cauza autobuzelor supra etajate. Mi se intampla de multe ori sa vreau sa ma urc intr-un taxi si sa deschid usa soferului sau sa astept un autobuz in sensul invers dorit de mine. Dar sunt intamplari hazlii care probabil intotdeauna ti se vor intampla.


Simion ILIE : În ce activitati extrascolare te-ai implicat? cum ti s-a parut viata de student  in ceea ce priveste petrecerea timpului liber comparativ cu cea din Romania ?

Impreuna cu Alexandru Dirpes, am creat in 2007 prima asociatie a studentilor romani din cadrul Universitatii Manchester. Daca la inceput eram aproximativ 20-25 membrii astazi sunt undeva la 200-250 membrii.  Am continuat sa ma implic si in 2008 am fost ales trezorier al asociatiei Est-Europene. Pentru a incheia capitolul activitati extrascolare pot sa mentionez ca in aceste zile candidez pentru Consiliul Studentilor din cadrul Universitatii din Manchester. Cat priveste activititatiile de petrecere a timpului aceastea sunt numeroase dar cred ca sunt aceleasi pe care le gasesti si in Romania. Intr-adevar nu sunt la fel de numeroase dar in general sunt aceleasi, de la cluburi si discoteci, la sali de biliard sau bowling, pana la activitati sportive sau de voluntariat.

Simion ILIE : Care sunt proiectele in care esti implicat in prezent si care sunt planurile tale de viitor? Cum te vezi peste un an, dar peste 5 ani?
radu-simionescu_02In prezent sunt membru al Parlamentului European al Tinerilor, un proiect implementat de fundatia Swarzckhof si sustinut de Parlamentul European, Comisia Europeana si Consiliul Europei. In acelasi timp sunt presedinte al unei organizatii non-guvernamentale cu scop educativ, ce isi doreste sa ajute la imbunatatirea sistemului educational prin campanii de tipul „o biblioteca pentru fiecare scoala”, trainning-uri sau conferinte pe diverse teme de actualitate. Asa cum am mai spus doresc sa ma intorc in tara si poate in 5-10 ani sa am puterea sa pot schimba ceva atat din punct de vedere al sistemului cat si al mentalitatiilor.
Simion ILIE : Anticipeaza principalul obstacol / risc cu care crezi ca te vei confrunta in atingerea obiectivelor tale de viitor?

Principalul obstacol in momentul de fata il reprezinta supracalificarea mea si avand in vedere ca ne aflam intr-o perioada de criza economica cred ca o sa fie destul de greu in a gasi un loc de munca conform calificarii mele. Sa nu se inteleaga gresit, nu doresc un post de director sau de manager dar vreau sa muncesc intr-o institutie/companie/organizatie pe un post aferent studiilor obtinute.

Simion ILIE : Ce poti face tu pentru Romania? Dar Romania pentru tine?

Eu pentru Romania pot reprezenta schimbarea. Consider asa cum am mai spus, ca vin cu o alta mentalitate, o alta viziune si putere de munca. Ce poate face Romania pentru mine? Un singur lucru, sa profite din mine, angajandu-ma.

Simion ILIE : Un gand pentru ABBSGR?

Succes in toate proiectele, o mai mare vizibilitate in randul societatii civile si sa speram cu totii ca vom implinii obiectivele pentru care a fost constituita aceasta asociatie.

 

Simion ILIE : Un gand pentru Romania?

Winson Churcill spunea: „pretul lucrurilor marete il reprezinta responsabilitatea”. Romania trebuie sa-si descopere si sa isi asume responsabilitatiile pentru a realiza lucruri exceptionale.

Afla mai multe despre Radu SIMIONESCU, citind CV-ul  lui.