Programul de burse la universităţi din străinătate, pentru care Guvernul a cheltuit din 2005 peste şase milioane de euro, a fost accesat de aproape 150 tineri, dar niciun absolvent nu a fost angajat de stat până în prezent, deşi studenţii sunt obligaţi prin contract să lucreze în instituţii publice.

Din cauza dezinteresului instituţiilor implicate, niciunul dintre absolvenţii acestui program nu a fost repartizat să ocupe un post în sectorul public, condiţie impusă tinerilor chiar de către stat în schimbul bursei, iar Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) solicită absolvenţilor să urmeze şi cursuri de manageri publici, ca unică soluţie de repartizare a acestora pe un astfel de post, în condiţiile în care legislaţia aferentă programului nu prevede însă un astfel de curs, se arată într-un document oficial redactat în urmă cu trei săptămâni.

În anul 2004, Executivul a instituit, începând cu anul universitar 2005-2006, împreună cu reprezentanţa în România a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, bursa specială "Guvernul României", prin care tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 ani beneficiază de susţinerea financiară a statului pentru a se perfecţiona la universităţi de prestigiu vest-europene şi nord-americane, urmând cursuri universitare, de masterat sau doctorat la universităţi din străinătate.

Pentru selectarea beneficiarilor, Guvernul a constituit şi o comisie formată din reprezentanţi ai mediului academic, sectorului nonguvernamental, mediului de afaceri şi bancar, precum şi ai unor instituţii sau organisme internaţionale.

Ca o condiţie să primească bursa în cuantum cuprins între 20.000-30.000 euro/an pentru o perioadă de studii de până la trei ani, tinerii au fost obligaţi de către autorităţi să semneze un contract prin care s-au angajat ca, la finalizarea studiilor, să se întoarcă în ţară şi să lucreze în sectorul public, pentru o perioadă minimă cuprinsă între trei şi cinci ani . Dacă nu respectă această obligaţie, absolvenţii sunt obligaţi să restituie statului suma aferentă bursei, dar să plătească şi dobânzi şi penalizări.

Un document oficial redactat recent relevă însă că, deşi pentru acest program au fost nominalizaţi 149 de beneficiari, niciunul dintre absolvenţii studiilor în străinătate nu a fost angajat de stat.

Citeste tot articolul pe Mediafax.ro

Stire preluata si de realitatea.net, romanialibera.ro, cotidianul.ro, capital.ro, agenda.ro, monitorulsv.ro, radiodiasporaonline.ro,