Participa la proiectul "Portret de bursier" !

Aici se poate descarca ghidul de interviu pentru cei care doresc sa impartaseasca din experienta, ideile sau planurile lor de viitor.

Am facut un stagiu de practica foarte interesant la Cabinetul Primarului din Los Angeles si am lucrat la o firma de consultanta.

radu-opreaRadu OPREA s-a specializat in domeniul democratiei participative, creand „Metoda SMART de Politici Publice.” Prin intermediul unui grant Tineret in Actiune dezvolta aceasta metoda si creeaza platformele de participare www.public-policies.eu pentru Europa si www.politicipublice.ro pentru Romania.

 

Simion ILIE : Ai obtinut Bursa Speciala Guvernul Romaniei. Ce faceai inainte de a descoperi si de a beneficia de aceasta oportunitate?

Radu OPREA : Lucram la Agentia pentru Sprijinirea Studentilor in Bucuresti.

Simion ILIE : Pentru ce studii ai optat? De ce ai ales țara respectivă? Care crezi ca sunt atuurile formarii tale din strainatate?

Radu OPREA : Am optat pentru un Masterat in Politici Publice, la Universitatea Pepperdine din Los Angeles, SUA. Am obtinut o dubla specializare, in Economie si Dezvoltare Regionala si Locala. Am ales SUA deoarece acolo exista cel mai bun sistem de educatie superioara din lume. Atuul formarii mele consta in structura programului de masterat, care iti da increderea ca poti rezolva orice fel de problema din sistemul public.

radu-oprea2Simion ILIE : Privind prin prisma experientei tale din strainatate, care crezi ca este principala calitate a sistemului de invatamant romanesc? Dar cel mai mare defect?

Radu OPREA : Invatamantului romanesc este foarte bun in faza preuniversitara unde iti pui baze solide pentru cariera profesionala. Defectul consta in slaba calitate din faza universitara.

Simion ILIE : Povesteste-ne un lucru care te-a frapat/o lectie importanta pe care ai invatat-o cu ocazia sederii si/sau formarii tale din strainatate.

Munca iti este apreciata.

Simion ILIE : Care consideri ca este cel mai important castig al perioadei petrecute la studii in strainatate?

Descoperirea domeniului de activitate in care pot excela: democratia participativa. 

Simion ILIE : In perioada petrecută în strainatate, a existat vreun moment in care te-ai simtit mandru ca esti roman? Dar vreun moment ca ai fost jenat de aceeasi apartenenta? Vorbeste-ne despre asta.
In Los Angeles sunt putini romani, asa ca ma simteam deseori mandru de originile mele. Eram deseori privit cu interes. Nu am trait momente in care am fost jenat de faptul ca sunt roman.

Simion ILIE : În general, cum se vede/ s-a vazut Romania din tara în care ai studiat?

radu-oprea3

Romania se vede destul de exotica, insa nu prezinta interes pentru opinia publica in general.

Simion ILIE : Cum te-ai integrat in cultura locală? Povesteste-ne o întamplare cu tâlc!
M-am integrat foarte repede, cu ajutorul noilor prieteni. Mi-am luat permisul de conducere pe masina unui coleg. Cultura locala nu prea exista. Ea este formata din multitudinea de culturi stabilite in sudul Californiei, unde se vorbesc peste 70 de limbi. Intamplarile cu talc nu pot sa le povestesc aici.


Simion ILIE : În ce activitati extrascolare te-ai implicat? cum ti s-a parut viata de student  in ceea ce priveste petrecerea timpului liber comparativ cu cea din Romania ?

Am facut un stagiu de practica foarte interesant la Cabinetul Primarului din Los Angeles si am lucrat la o firma de consultanta. Activitatile extrascolare erau mai rare, dar jucam fotbal, baschet, fotbal american, mergeam la sala, la piscina, la Zuma Beach, Santa Monica Pier, Observatorul din Los Angeles, Disneyland, cinema, Paradise Cove si The Sunset.

Simion ILIE : Care sunt proiectele in care esti implicat in prezent si care sunt planurile tale de viitor? Cum te vezi peste un an, dar peste 5 ani?
Am creat o metoda de democratie participativa numita „Metoda SMART de Politici Publice.” Am un grant prin programul Tineret in Actiune cu ajutorul caruia dezvolt aceasta metoda si creez platformele de participare www.public-policies.eu pentru Europa si www.politicipublice.ro pentru Romania. Peste cativa ani ma vad generand multe povesti de succes de participare activa.
Simion ILIE : Anticipeaza principalul obstacol / risc cu care crezi ca te vei confrunta in atingerea obiectivelor tale de viitor?

In principal financiare.

Simion ILIE : Ce poti face tu pentru Romania? Dar Romania pentru tine?

Deja fac, prin proiectul „Politici publice facute de cetateni,” www.politicipublice.ro. Romania ar putea face ceva pentru mine, insa nu foarte repede: sa promoveze oameni de valoare in functii de conducere in administratia publica.

Simion ILIE : Un gand pentru ABBSGR?

La cat mai multe proiecte.

Simion ILIE : Un gand pentru Romania?

Atentie mare la alegeri.

Afla mai multe despre Radu OPREA, accesand site-ul personal.