După terminarea perioadei de studii în străinătate, tinerii români nu își găsesc deloc ușor un loc de muncă în ţară. Un europarlamentar român vine însă cu o propunere pentru aceştia.

Cătălin Ivan, europarlamentar PSD, propune de la Bruxelles ca tinerii trimişi de statul român la studii în străinătate şi care, întorşi în ţară, nu sunt angajaţi, să primească o slujbă în instituţiile europene.


Ei pot astfel reprezenta interesele României în cadrul instituţiilor europene, printr-o derogare la contractele semnate, care să le permită acestora să muncească în cadrul forurilor UE.

Lipsă acută de profesionişti


Ivan susţine că acest lucru se poate realiza, în contextul în care România are nevoie de personal calificat la nivel european, printr-o simplă adăugare la contractele semnate între stat şi respectivii bursieri a unor anexe prin care să le permită acestora din urmă să se angajeze în cadrul administraţiilor de la nivel european.

"Propunerea mea este ca acestor bursieri să le fie permis să reprezinte interesele României în instituţiile europene. Dacă Guvernul României nu are nevoie de cunoştinţele acestor tineri la nivel intern, garantez că ţara are nevoie să fie reprezentată de profesionişti la nivel european", a declarat Ivan.

Vechimea pe o funcţie publică anterioară nu trebuie să constituie o piedică în faţa acestor studenţi. Nimeni nu s-a născut cu o funcţie publică anterioară, aşa că legea în cazul acestor studenţi ar trebui să nu ceară vechime pentru a putea deveni manageri în cadrul unei instituţii publice. Profesionalismul trebuie să primeze, nu trecutul funcţionăresc, a subliniat Ivan.

Modificări legislative


În acelaşi timp, demnitarul european recomandă parlamentarilor responsabili din România modificarea Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici şi a Legii nr. 157/14.05.2004 privind instituirea Bursei Speciale „Guvernul României" pentru formarea managerilor din sectorul public.

Astfel, actualilor şi viitorilor beneficiari ai acestor burse să le fie permis să aplice şi la poziţii de management şi de experţi în spaţiul european, în cadrul cărora să reprezinte interesele statului român.

 

Citește articolul în Cotidianul