Ţara este la ananghie. Preşedintele vorbeşte de pericolul colapsului, de „grecizarea“ ei şi recurge la măsuri tranşante, care lovesc grav în populaţia deja săracă. Cum s-a ajuns aici? Un răspuns ni l-a oferit excelenta emisiune de reportaje de la Pro TV, România, te iubesc, duminica trecută.

 

Duminica trecută, titlul unui reportaj de la România, te iubesc, a fost „Tineri bursieri, aşteptăm un loc de muncă“. Era vorba despre cei 149 de tineri care au fost trimişi pe bani grei de statul român la studii în străinătate, prin programul Bursa Specială a Guvernului României. Scopul programului, care a costat şase milioane de euro, era de a pregăti un corp de înalţi funcţionari profesionişti prin trimiterea la cele mai mari universităţi din lume.

Ei ar fi trebuit să reformeze statul român – deci exact lucrul de care aveam acum nevoie şi care probabil ne-ar fi ajutat să evităm situaţia dramatică în care ne aflăm.

 


Tinerii au obţinut aceste burse în urma unui concurs extrem de dificil, cu 20 de candidaţi pe loc, şi au semnat un contract în care se angajau să aibă calificativul „bine“ pe toată perioada studiilor şi să se întoarcă în România, pentru a lucra în administraţia publică, în posturi de conducere. S-au întors superşcoliţi, dar au realizat că nimeni nu are nevoie de ei aici. Cei mai mulţi care au terminat aceste studii în străinătate au revenit în România în 2007. În cei trei ani cît au trecut de atunci, nici unul dintre cei 149 nu a fost angajat. În reportajul de la România, te iubesc, îl auzim pe Daniel Funeriu, ministrul educaţiei, cum spune, senin şi zîmbitor, „Înţeleg nerăbdarea acestor tineri...“ Adică ei sînt tineri şi pripiţi, nu ca el, care înţelege cum stau lucrurile... El ştie foarte bine că posturile de conducere din administraţia publică nu sînt pentru cei competenţi, ci pentru clientela politică sau pentru rudele celor puternici.

Citește tot articolul în Dilema Veche