Nici un absolvent, din cei 148 ai BSGR, nu are statutul de manager public.

3 ani de derulare, 148 de bursieri, 5 milioane de euro, nici un manager public. Aşa arată bilanţul programului „Bursa Specială Guvernul României” (BSGR), care presupune şcolirea în străinătate a tinerilor, în vederea transformării lor în manageri publici, care să reformeze administraţia.

Lansată cu mult tam-tam în 2004, BSGR e impecabilă pe hârtie, dar nu a avut, până în prezent, nici un fel de efect. Anul acesta nici măcar nu s-a mai organizat concursul de selecţie a bursierilor, pentru că parteneriatul dintre MECT şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), organism responsabil cu implementarea BSGR, s-a încheiat.

Rezultatele nule ale acestui program, la 3 ani de la iniţierea sa, denotă un singur lucru: BSGR a dat bine în rapoartele europene, dar în spatele lui nu a existat vreo dorinţă reală de reformare a administraţiei publice.

Până la sfârşitul anului 2006, se întorseseră 11 tineri, asta după ce, în prealabil, 3 au renunţat la program şi s-au angajat în străinătate. Au urmat 6 luni de aşteptare. Abia în ianurie 2007 a început programul intensiv de pregătire, prevăzut de lege, la Institutul Naţional de Administraţie (INA).

După 3 luni de instruire, surpriză! Absolvenţii BSGR au aflat că, de fapt, nu pot dobândi statutul de manageri publici, ci pot ocupa doar funcţii de răspundere şi conducere. De ce? Până să aprobe, în septembrie 2004, normele metodologice de aplicare a legii, care instituie BSGR, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă, în luna iunie, privind crearea statutului special al managerului public, care stipulează că formarea managerilor publici se face pe bani Phare: YPS, Schema Tinerilor Profesionişti.


Articolul a fost preluat de :