in temeiul art. 1 alin.2 din O.G. 27/2002 cu modificarile ulterioare in vederea efectuarii demersurilor necesare pentru deblocarea programului Bursa Speciala Guvernul Romaniei prin medierea cu celelalte instituţii şi autorităţi publice implicate în procesul repartizării absolvenţilor BSGR.

1. Starea legala si de fapt

In contextual aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, Romania si-a asumat responsabilitatea reformarii administratiei publice. Conditia de reformare a administratiei publice a fost o preconditie de aderare la Uniunea Europeana, asa cum rezulta din Concluziile Consiliului European de la Lisabona din 1995 si Madrid din 1997. Aceasta reforma presupune imbunatatirea capacitatii administrative a institutiilor publice din Romania prin cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, a transparentei decizionale, a integritatii morale, precum si  prin depolitizarea administratiei.
 
In vederea formarii unui corp profesionist de functionari publici care sa poata indeplini aceste criterii de performanta, Parlamentul Romaniei a adoptat Legea 157/2004, prin care s-a instituit programul Bursa Speciala Guvernul Romaniei (BSGR). Acest program a fost initiat de Guvernul Romaniei in parteneriat cu Programul de Dezvoltare al Natiunilor Unite si urmareste sprijinirea tinerilor cetateni romani cu varsta de pana la 35 de ani in vederea efectuarii de studii in cele mai prestigioase universitati din statele membre ale Uniunii Europene sau la cele din Statele Unite ale Americii, cu conditia intoarcerii in tara dupa finalizarea studiilor si a preluarii unui pozitii de conducere sau de manager public in administratia publica din Romania sau in organizatiile internationale in care Romania este membra. Scopul central al acestui program presupune aplicarea cunostintelor si experientei practice dobandite pe parcursul stagiului de formare in strainatate in institutiile in care acestia urmau sa fie plasati.

2. Problemele intampinate

Pe cat de nobile au fost aceste scopuri urmarite de acest program, pe atat de putin palpabile au fost rezultatele obtinute pana in prezent. Incepand cu anul trecut, cand prima generatie de absolventi s-a intors in tara, institutiile responsabile in procesul repartizarii absolventiilor BSGR nu a fost capabile sa incadreze absolventii programului pe posturile prevazute de lege. Mai mult, absolventii programului BSGR  din anul 2007 au reusit abia la sfarsitul lunii mai 2008 sa inceapa cursul de 3 luni de zile necesar repartizarii lor, dar pana acuma Comisia Bursa Speciala Guvernul Romaniei nu dispune de nici un post vacant de conducere si nu a facut nici un demers legal in vederea plasarii acestora.