în baza art. 59 alin. 1 Constitutie şi a art. 14 alin. 2 Legea 35/1997 republicată privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului în vederea emiterii unei recomandări adresate Primului Ministru, Institutului National de Administratie (INA) si Comisiei pentru Manageri Publici (CMP), prin care sa se constate ilegalitatea art. 32 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 157/2004 privind instituirea „Bursei Speciale Guvernul României” pentru formarea managerilor din sectorul public, aprobate prin H.G. nr. 1516/2004, cu modificarile ulterioare.

Asociatia Beneficiarilor Bursei Speciale Guvernul României, cu personalitate juridica, îşi propune ca scop principal promovarea integrarii absolvenţiilor programului „Bursei Speciale Guvernul României” în administraţia publică din România. Programul „Bursa Speciala Guvernul României” a fost iniţiat de Guvernul României în parteneriat cu Programul de Dezvoltare al Natiunilor Unite si este fondat pe Legea nr. 157/2004, precum si pe H.G. nr. 461/2005 cu modificariile ulterioare. Programul urmareste sa sprijine tinerii cetateni romani cu varsta de pana la 35 de ani sa studieze la cele mai prestigioase universitati din statele membre ale Uniunii Europene sau la cele din Statele Unite ale Americii cu conditia intoarcerii in tara dupa finalizarea studiilor si a preluarii unui post de manager in sectorul public.

Pe cat de generoase sunt scopurile propuse, pe atat de nesemnificative sunt rezultatele obtinute, absolventii bursei amintite confruntandu-se atat cu obstacole de natura administrativa cat si de natura legislativa in procesul numirii lor ca manageri publici.