NOTA DE FUNDAMENTARE

pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 56/2004 cu modificările ulterioare privind crearea statutului special al funcţionarului public denumit manager public

In contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, tara noastra si-a asumat responsabilitatea reformarii administratiei publice. Conditia de reformare a administratiei publice este o preconditie de aderare la Uniunea Europeana, asa cum rezulta din Concluziile Consiliului European din 1995 de la Lisabona si Madrid din 1997. Aceasta reforma presupune imbunatatirea capacitatii administrative a institutiilor publice din Romania prin cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, a transparentei decizionale, a integritatii morale, precum si  prin depolitizarea administratiei.
 
In vederea formarii unui corp profesionist de functionari publici care sa poata indeplini aceste criterii de performanta, Parlamentul Romaniei a adoptat Legea 157/2004, prin care s-a instituit programul Bursa Speciala Guvernul Romaniei (BSGR). Acest program a fost initiat de Guvernul Romaniei in parteneriat cu Programul de Dezvoltare al Natiunilor Unite (PNUD) si urmareste sprijinirea tinerilor cetateni romani cu varsta de pana la 35 de ani in vederea efectuarii de studii in cele mai prestigioase universitati din statele membre ale Uniunii Europene sau la cele din Statele Unite ale Americii, cu conditia intoarcerii in tara dupa finalizarea studiilor si a preluarii unei pozitii de conducere sau de manager public in administratia publica din Romania sau in organizatiile internationale in care Romania este membra. Scopul central al acestui program presupune aplicarea cunostintelor si experientei practice dobandite pe parcursul stagiului de formare in strainatate in institutiile in care acestia urmau sa fie plasati.