ABBSGR în presă

„Am două slujbe, part-time ce-i drept, şi muncesc ca o nebună în loc să-mi văd de şcoală. Chiulesc de la cursuri, ajung să nu înţeleg seminariile, sunt în urmă cu referatele, las totul pe ultimul minut şi prestaţia mea academică scade văzând cu ochii în fiecare zi. În loc să mă odihnesc în weekend sau să balansez şcoala cu ceva socializat, mă duc la lucru. N-am avut Crăciun, An Nou, Mărţişor şi, probabil, nu voi avea nici Paşte”, scrie, cu năduf, Cristina Stoian, masterandă la Universitatea Birmingham, Marea Britanie.

A câştigat acum doi ani o Bursă Specială Guvernul României (BSGR) prin care statul român se angaja să-i plătească taxele de studii, cazare şi masă.

Ca şi Cristina, ceilalţi 140 de bursieri din acest program se angajau să obţină rezultate bune la studii şi, la final, după ce se întorceau în ţară, să lucreze o perioadă, între trei şi cinci ani, în administraţia publică. 38 dintre bursieri n-au mai primit bani de întreţinere de patru luni şi zece dintre ei - nici taxele pentru studii (până la 30.000 de euro pe an). Bursierii au examenele compromise pentru că nu mai au acces la bibliotecă, mulţi sunt pe punctul de a fi daţi afară din cămine şi pot pierde bursa. În contract este specificat clar că întreruperea studiilor, atâta timp cât nu se face pe caz de boală, îl obligă pe student să-i înapoieze statului român fiecare leu. Chiar dacă poartă întreaga vină, guvernul nu păţeşte nimic.

Muncesc în loc să înveţe

Cristina Stoian a făcut Facultatea de Chimie de la Universitatea de Vest din Timişoara, master în Chimie la aceeaşi universitate, studii aprofundate în „Managementul financiar pentru sectorul public” la Facultatea de Ştiinţe Economice şi cinci ani de doctorat în chimie, întrerupt în ultimul an pentru a pleca cu BSGR în Marea Britanie. În emailul ca o scrisoare din exil, Cristina povesteşte cum, pe zi ce trece, îi e din ce în ce mai greu să recupereze studiile şi datoriile.

„Nu mi-am cumpărat manualele necesare pentru acest trimestru şi din cauza asta nu îmi pot face referatele (studiile de caz sunt din cărţi, care se află în două-trei exemplare în bibliotecă şi niciodată nu am şansa să le prind disponibile) şi am rămas în urmă incredibil de tare cu studiul pentru examene. În plus
, nu am bani să-mi cumpăr bilet de avion ca să-mi văd familia de Paşte ”. Bursiera are de primit 5.000 de euro pentru cheltuielile din acest semestru. Este una dintre „norocoasele” cărora li s-a plătit taxa de studiu.
 

Bursele speciale, asigurate de catre Guvernul Romåniei pentru studentii romåni aflati la studii in universitati din Europa, nu au mai fost platite de patru luni.

In marile universitati straine, 40 de studenti romani, trimisi la studii cu burse speciale asigurate de Guvernul Romaniei, risca sa fie evacuati, deoarece Ministerul Educatiei nu le-a mai trimis bani de patru luni. “Neplata Burselor Speciale «Guvernul Romaniei» pune studentii din strainatate in fata evacuarii fortate. Guvernul nu-si respecta indatoririle contractuale si se disociaza de responsabilitate. Studentii risca sa piarda, din cauza statului roman, sute de mii de euro”, se arata intr-un comunicat al Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS). “Suma pe care Guvernul Romaniei, prin Ministerul Educatiei, nu a mai trimis-o se ridica la cateva sute de euro. Studentii romani se afla intr-o situatie critica si, dupa parerea mea, universitatile sunt jenate acum sa-i dea afara, deoarece acesti tineri reprezinta Guvernul Romaniei. In contractele semnate nu se stipuleaza ce se intampla daca statul roman intarzie cu plata. Practic, tinerii aflati la studii nu isi pot plati caminele, studiile si nu au cu ce sa se intretina”, ne-a declarat Razvan Zamfir, purtatorul de cuvant al FACIAS. Potrivit legii, dupa absolvirea studiilor in strainatate, Guvernul Romaniei are obligatia sa le asigure locuri de munca in domeniile de specializare. “Sunt 148 de tineri absolventi care nu au fost incadrati nici pana la aceasta ora. Mai mult, studentilor nu le sunt recunoscute diplomele daca nu fac un curs de trei luni, evident contra cost, la Institutul de Adiministratie Publica. Dupa absolvirea acestui curs se pot echivala documentele”, a mai precizat Razvan Zamfir.

Citeste tot articolul in Gardianul

Acest articol poate fi citit si pe :

astazi.ro

38 de beneficiari ai Bursei Speciale „Guvernul României” riscă dosare penale cu universităţile străine întrucât statul român nu le-a achitat taxele de studiu

Ministerul Educaţiei a demarat cercetări pentru a afla unde au ajuns cei 70000 de euro destinaţi bursierilor

Banii pentru bursele studenţilor români din străinătate-sub semnul fraudei
Studenţii români beneficiari ai Bursei Speciale „Guvernul României” sunt la un pas de a fi daţi în judecată de universităţilor din străinătate, întrucât banii pe care statul român trebuia să-i vireze pentru a acoperi taxele de şcolarizare au dispărut fără urmă. În urma unei întâlniri pe care au avut-o, ieri, cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) au declarat că nimeni nu ştie în prezent ce s-a întâmplat cu cei 70000 de euro destinaţi achitării taxelor de şcolarizare aferente celui de-al doilea semestru, existând anumite suspiciuni cum că respectiva sumă ar fi fost deturnată. „Nu ştim unde sunt banii.

Doamna ministru a precizat că sunt o serie de cercetări şi că s-ar putea ca banii să fi ajuns la anumite persoane necuvenite. A spus că va răspunde în cel mai scurt timp la adresa noastră şi că va da mai multe detalii”, ne-a spus Cezar Hâj, preşedintele ANOSR. Treizeci şi opt dintre cei o sută de bursieri aşteaptă de două luni ca sumele să fie virate în conturile universităţilor, astfel încât să-şi poată continua studiile. Conform preşedintelui Asociaţiei Beneficiarilor Bursei Speciale „Guvernul României” , Simion Ilie, mulţi dintre aceştia se află în situaţii disperate, întrucât, pe lângă procesele penale pe care le riscă, nu îşi mai pot achita nici taxele pentru cazare şi masă.

Citeste mai mult in Gandul