ABBSGR în presă

Studenţii care au primit Bursele Speciale "Guvernul României" sunt în pericol să fie eliminaţi din universităţile străine, din cauză că statul român nu şi-a plătit datoriile faţă de acestea.
 
Studenţii care sunt înscrişi la universităţi străine de prestigiu prin programul de burse, "Guvernul României", sunt ameninţaţi de instituţiile respective că vor fi daţi afară dacă nu le sunt plătite taxele de studiu. “Pe lângă faptul că ei vor fi nevoiţi să renunţe la studii, mi se pare grav şi că, după ce s-au cheltuit foarte mulţi bani cu aceşti studenţi, Guvernul pierde şi nişte oameni de valoare, care ar fi muncit după terminarea studiilor, timp de cinci ani, pentru statul român", precizează Cezar Mihai Haj, pentru NewsIn.

Prin programul de burse "Guvernul României", statul român oferă, pentru studii în străinătate de maximum cinci ani, sume de până la 35.000 de euro pe an.

Articolul il puteti citi si in Cotidianul

Acest articol a fost preluat de :

ziare.com

 

Studenţii români care au plecat la studii în străinătate riscă să fie exmatriculaţi deoarece Guvernul nu le-a plătit bursele.
 
Aproape 40 de studenţi români urmează să fie sancţionaţi de către universităţile în care învaţă. Şi nu este vorba de orice universităţi, ci de Oxford, Manchester, Liverpool sau Birmingham, unde românii au plecat prin programul Bursa Specială „Guvernul României“ (BSGR). Suma restantă este de aproximativ 60.000-70.000 de euro. „În total sunt 148 de bursieri, adică cele trei generaţii ale BSGR, dintre care aproximativ 50 şi-au finalizat studiile, iar 38 sunt în situaţia disperată de a fi daţi afară din universităţi. În acest program au fost investite peste 6 milioane de euro”, spune Simion Ilie, preşedintele Asociaţiei Beneficiarilor BSGR, care solicită rezolvarea acestei probleme.

Citeste tot articolul in Cotidianul

Zeci de tineri trimişi de statul român să studieze la cele mai bune facultăţi din lume nu mai au bani de mâncare pentru că Guvernul nu le-a mai plătit bursele şi stipendiile.

După ce a terminat liceul, în 2006, Raluca Dorobanţu nu a mers la o facultate din România, ci a plecat la studii în Anglia, la Universitatea din Liverpool. Dar pentru că taxele de şcolarizare ale universităţii britanice erau uriaşe pentru o familie din România, tânăra a obţinut o bursă în valoare de 23.000 de euro pe an de la statul român pentru a avea acces la o educaţie de calitate. „Aceşti bani urmau a fi folosiţi pentru taxele de studii, cazare, masă şi un bilet de avion dus-întors pentru România“, explică Raluca Dorobanţu, una din cei 149 de tineri care au primit finanţare în valoare totală de aproximativ cinci milioane de euro pentru a se instrui la cele mai bune facultăţi din Europa şi din Statele Unite.

Dar, aşa cum îi este obiceiul în foarte multe situaţii, Guvernul României nu îşi respectă obligaţiile şi de la începutul acestui an nu a onorat plăţile către 38 de bursieri, care în acest moment se află în imposibilitatea de a-şi plăti  hrana şi cazarea. În plus, autorităţile române au şi restanţe faţă de zece universităţi de prestigiu privind taxele de şcolarizare.

„În mod normal, conform contractului, banii pentru cazare şi masă trebuie să îi primim cu două săptămâni înaintea începerii fiecărui semestru. Eu ar fi trebuit să primesc 4.250 de euro în septembrie şi restul de 4.250 în ianuarie. În primul semestru universitar, banii mi-au venit la jumătatea lunii octombrie, sub pretextul că persoana fără semnătura căreia nu se putea încheia transferul era plecată în delegaţie“, spune Raluca Dorobanţu. Pentru semestrul al doilea, însă, nu a mai primit nicio sumă de bani, motivele invocate de autorităţi fiind dificultăţile legate de instalarea noului guvern.

Citeste mai mult in Capital