ABBSGR în presă

Zeci de tineri romani trimisi de statul roman sa studieze la cele mai bune facultati din lume nu mai au bani de mancare pentru ca Guvernul nu le-a mai platit bursele si stipendiile.

Mai precis, Guvernul nu si-a respectat obligatiile si de la inceputul acestui an nu a onorat platile catre 38 de bursieri la universitati de prestigiu din strainatate, care in acest moment se afla in imposibilitatea de a-si plati hrana si cazarea, scrie revista Capital.

In plus, autoritatile romane au si restante fata de zece universitati privind taxele de scolarizare.

Intr-o asemenea situatie se afla Raluca Dorobantu care, dupa ce a terminat liceul in 2006, nu a mers la o facultate din Romania, ci a plecat la studii in Anglia, la Universitatea din Liverpool. Dar pentru ca taxele de scolarizare ale universitatii britanice erau uriase pentru o familie din Romania, tanara a obtinut o bursa in valoare de 23.000 de euro pe an de la statul roman pentru a avea acces la o educatie de calitate.

"Acesti bani urmau a fi folositi pentru taxele de studii, cazare, masa si un bilet de avion dus-intors pentru Romania", a povestit Raluca Dorobantu, una din cei 149 de tineri care au primit finantare in valoare totala de aproximativ cinci milioane de euro pentru a se instrui la cele mai bune facultati din Europa si din Statele Unite.

Tanara a explicat ca, in conformitate cu contractul, banii pentru cazare si masa trebuiau sa fie pusi la dispozitie de Guvern cu doua saptamani inaintea inceperii fiecarui semestru.

"Eu ar fi trebuit sa primesc 4.250 de euro in septembrie si restul de 4.250 in ianuarie. In primul semestru universitar, banii mi-au venit la jumatatea lunii octombrie, sub pretextul ca persoana fara semnatura careia nu se putea incheia transferul era plecata in delegatie", spune Raluca.

Pentru semestrul al doilea, insa, nu a mai primit nicio suma de bani, motivele invocate de autoritati fiind dificultatile legate de instalarea noului guvern.

 

Citeşte tot articolul pe ziare.com

Marţi, 09 dec. 2008, în cadrul  Observatorului de la ora 19.00 de la Antena 1 s-a alocat aprox. 3 minute pentru prezentarea cazului BSGR. Au participat prin interviuri Sergiu OLTEANU, Simion ILIE si Radu OPREA. Reportajul a fost redifuzat la ora 23.00 pe acelaşi post.

Iata înregistrarea stirii.

 

 

Guvernul a cheltuit cinci milioane de euro pentru şcolirea a 149 de tineri viitori manageri publici pe care acum nu vrea să-i mai angajeze.


Zeci de tineri care au beneficiat în ultimii trei ani de studii în străinătate, plătite de Guvernul României, bat şi azi pe la uşile statului pentru un loc de muncă. Ei au fost trimişi la şcoli străine, cu motivaţia pompoasă că la întoarcere „vor revigora“ administraţia publică românească de pe funcţii de răspundere. Programul „Bursa Specială Guvernul României“ (BSGR) a produs, deocamdată, numai şomeri de lux.


Pentru majoritatea bursierilor acest program a fost o păcăleală frumos ambalată în legislaţie şi promisiuni. Dintre cei 149 de tineri bursieri, 90 sunt încă la studii în străinătate. Absolvenţii însă (restul de 59) nu lucrează în poziţiile promise prin contract. Mulţi au renunţ at să mai aştepte şi lucrează în alte firme din ţară şi din străinătate. Alţi 18 au decis însă să dea în judecată statul pentru a-şi primi drepturile garantate prin contract, şapte dintre ei declanşând deja proceduri individuale în instanţă pentru rezilierea contractelor fără să fie nevoiţi să plătească vreo despăgubire.


Chiar dacă programul le obligă să le ofere locuri de muncă bursierilor, instituţiile statului, îmbâcsite de birocraţie, sunt în continuare incapabile să le asigure un post. Cu atât mai mult cu cât aceşti tineri trebuie, prin contract, să deţină posturi de conducere şi de răspundere, care sunt deja ocupate.

Citeşte mai mult în Evenimentul Zilei

Acest articol a fost preluat de :

realitatea.net