ABBSGR în presă

Joi, 4 dec. 2008, la ora 21h30, în cadrul emisiunii Ora de ştiri  de la TVR2 s-au alocat aprox. 10 minute pentru prezentarea cazului BSGR. Simion ILIE si Radu OPREA au intervenit prin intermediul a unor interviuri, iar Sergiu OLTEANU a susţinut cazul în direct, din studio.
Tinerii care au primit burse de zeci de mii de euro pe an, din banii contribuabililor români, pentru a studia în străinătate, acuză instituţiile statului că nu îşi respectă obligaţiile şi nu le oferă la întoarcerea în ţară locurile de muncă promise prin contract.
 
Când unui tânăr i se oferă o bursă de 30.000 de euro pe an, timp de patru ani, pentru a studia la una dintre cele mai bune universităţi din lume, te aştepţi ca acesta să fie mulţumit şi recunoscător Guvernului care i-a dat banii. Nu pare să fie şi cazul lui Codrin Arsene, un tânăr care a primit finanţare pentru a studia la University of Chicago. El susţine că bursierii „sunt o cicatrice pe obrazul Guvernului român, mascată cu un fard de proastă calitate. Când venim în România suntem umiliţi, trimişi de la un birou la altul şi, în final, nu se întâmplă nimic“.

El este una din cele 149 de persoane care au primit o finanţare de aproximativ cinci milioane de euro prin programul Bursa Specială „Guvernul României“ pentru a merge la universităţi din străinătate, urmând ca la finalizarea studiilor să se întoarcă în România pentru a lucra în sectorul public pe o funcţie de management. Dar, deşi au semnat un contract în care se obligă se se întoarcă în ţară, iar statul se obligă să îi integreze în administraţia publică pe funcţii de conducere, bursierii descoperă că nimeni nu le oferă locurile de muncă promise atunci când ajung în România.
 

Educarea unei noi generatii de functionari publici, in spirit european, s-a dovedit o cacealma pentru care statul a tocat sase milioane de euro. Cand tinerii superspecialisti au devenit apti sa preia fraiele managementului public, guvernantii s-au razgandit si i-au declarat indezirabil

Anul electoral 2008, declarat de autoritatile zilei anul profesionalizarii in administratia publica, este in fapt al treilea an de la intoarcerea primilor beneficiari ai proiectului Bursa Speciala ,,Guvernul Romaniei" (BSGR) - produsul de excelenta contopista al guvernarii Nastase - in care nu s-a intamplat nimic. Pentru ca din cei peste 130 de tineri care s-au crezut generatia schimbarii niciunul nu are vreo sansa sa ia locul vreunui manager public de moda veche.
In 2004, in graba inchiderii capitolelor pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Guvernul Nastase a mai facut in pripa, pe genunchi si cu sula in coaste, un proiect - Bursa Speciala ,,Guvernul Romaniei" (BSGR), a carui realizare integrala urma sa reformeze administratia publica. O initiativa demarata cu tam-tam publicitar costisitor sub lozinca ,,Cariera ta, o sansa pentru Romania". S-au strans puzderie de aplicanti toba de carte, dar fraieri. Pentru asta Guvernul s-a asociat cu PNUD (Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare), a pus la bataie sase milioane de euro (la care PNUD a contribuit cu 10% si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, cu restul), a stabilit criterii de eligibilitate si i-a selectat pe cei mai buni sa plece in strainatate pentru studii de licenta, masterat sau doctorat.

Citeşte mai mult în Ziua