ABBSGR în presă

Educarea unei noi generatii de functionari publici, in spirit european, s-a dovedit o cacealma pentru care statul a tocat sase milioane de euro * Cand tinerii superspecialisti au devenit apti sa preia fraiele managementului public, guvernantii s-au razgandit si i-au declarat indezirabili.

Anul electoral 2008, declarat de autoritatile zilei anul profesionalizarii in administratia publica, este in fapt al treilea an de la intoarcerea primilor beneficiari ai proiectului Bursa Speciala ,,Guvernul Romaniei" (BSGR) - produsul de excelenta contopista al guvernarii Nastase - in care nu s-a intamplat nimic. Pentru ca din cei peste 130 de tineri care s-au crezut generatia schimbarii niciunul nu are vreo sansa sa ia locul vreunui manager public de moda veche.
In 2004, in graba inchiderii capitolelor pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Guvernul Nastase a mai facut in pripa, pe genunchi si cu sula in coaste, un proiect - Bursa Speciala ,,Guvernul Romaniei" (BSGR), a carui realizare integrala urma sa reformeze administratia publica. O initiativa demarata cu tam-tam publicitar costisitor sub lozinca ,,Cariera ta, o sansa pentru Romania". S-au strans puzderie de aplicanti toba de carte, dar fraieri. Pentru asta Guvernul s-a asociat cu PNUD (Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare), a pus la bataie sase milioane de euro (la care PNUD a contribuit cu 10% si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, cu restul), a stabilit criterii de eligibilitate si i-a selectat pe cei mai buni sa plece in strainatate pentru studii de licenta, masterat sau doctorat.

Aceasta a presupus ca fiecare candidat selectat sa treaca apoi testul admiterii la o universitate europeana sau americana, dar neaparat una de prestigiu, intr-unul din urmatoarele domenii: economie, drept, studii europene, relatii publice si comunicare, administratie publica, diplomatie, studii politice, relatii internationale, inginerie, educatie, agricultura, aparare nationala, ordine publica si sociologie. In toate aceste domenii, Romania a fost si este intr-o mare criza de specialisti. Asadar, bursierii au semnat un contract care implinea fericit visul oricarui tanar studios de a-si adauga in CV cursuri valoroase care sa-i asigure, firesc, si un parcurs profesional pe masura. Partea lor din intelegere era sa obtina rezultate foarte bune in conditii competitive, si la intoarcerea in tara sa urmeze un curs autohton timp de trei luni, dupa care sa lucreze o perioada intre trei si cinci ani in institutii ale administratiei publice.
Dar nu in orice pozitii, ci in acelea de conducere sau de raspundere, ca manageri publici, posturi din care puteau contribui activ la modernizarea unui sistem corupt, anacronic si ineficient. Partea Guvernului din intelegere era sa le puna la dispozitie tocmai astfel de locuri de munca si sa culeaga, ca orice intreprinzator care-si cunoaste interesul, roadele investitiei. Realitatea, insa, este ca nimeni nu are nevoie de bursierii "Guvernului Romaniei".
Teapa de acasa

La doi ani de la revenirea in tara, multdoritul corp profesio­nist de functionari publici, care indeplineste criteriile de performanta cerute de UE, este tinut birocratic intr-un stupefiant somaj.

Guvernul de la Bucureşti, care-şi trimite tinerii la studii în afara ţării pe milioane de euro, nu dă doi bani pe ei când se întorc acasă, deşi au un bagaj de cunoştinţe extrem de încărcat, pe care l-ar putea pune în slujba ţării, numai dacă ar exista şi voinţă în acest sens.
Aceasta este concluzia la care a ajuns chiar unul dintre bursieri, Codrin Ştefan Arsene, citat de hotnews.ro. Codrin este unul dintre băieţii deştepţi ai României, care a plecat în 2005 în America cu o bursă guvenamentală. Însă, ulterior a conştientizat că Executivul nu-şi dă interesul nici pentru a plăti la timp taxele pentru studii, dar nici pentru a încadra oamenii care studiază în universităţi prestigioase ale lumii în instituţiile statului român, unde ar fi nevoie de ei.
Codrin Ştefan Arsene este unul dintre băieţii cu adevărat deştepţi ai României, care este bursier acum la University of Chicago şi care deplânge modul în care Guvernul român îşi tratează oamenii care ar putea ajuta ţara să iasă din impas. Potrivit hotnews.ro., Codrin este unul dintre puţinii români care a obţinut în 2005 o bursă guvernamentală, prin intermediul căreia a putut studia în America. A călătorit prin 64 de ţări, se implică activ în politicile de tineret de la Bruxelles şi, din 2007, face cercetări economice în Africa.


Acest articol a fost preluat de :

Guvernul României a lansat în 2004 programul special de burse intitulat "Cariera ta, o şansă pentru România". Absolvenţii, în şcolarizarea cărora s-au investit 6 milioane de euro, ar fi trebuit să lucreze ca manageri publici în administraţie, postul fiindu-le garantat. Ca orice proiect făcut să dea bine în ochii europenilor, programul s-a dovedit a fi un fiasco. La Senat, Camera Deputaţilor, Preşedinţie, dar şi în alte instituţii publice, aceste posturi nu există în organigramă, iar acolo unde există, ele se ocupă prin concurs.

6.000.000 euro = zero manageri publici
EŞEC ● Tinerii şcoliţi pe bani mulţi în străinĂtate aşteaptă în zadar posturile în administraţie
Prin programul Bursa Specială Guvernul României (BSGR), statul român a investit circa 6 milioane de euro pentru a pregăti manageri publici în universităţi din străinătate. Rezultatul? Un eşec total. Tinerii întorşi de la studii nu-şi primesc posturile promise, autorităţile implicate nerespectîndu-şi obligaţiile contractuale.

În luna martie a acestui an, Jurnalul Naţional a scos la iveală faptul că tinerii care au terminat ciclul 2 al Proiectului Tinerilor Profesionişti (Young Professional Scheme), au aşteptat luni în şir pentru a fi repartizaţi ca manageri în administraţia publică. YPS, finanţat de Uniunea Europeană cu peste 7 milioane de euro, este un program care pregăteşte tot manageri publici. YPS şi BSGR merg în paralel, fiind două programe pentru care s-au investit deja peste 13 milioane de euro. Cu toate acestea, deşi contractul le obligă, instituţiile implicate sînt incapabile să ofere tinerilor absolvenţi posturi în administraţia publică.

Început cu mare tam-tam în 2004, sub sloganul "Cariera ta, o şansă pentru România", programul BSGR nu a făcut decît să dea bine în rapoartele europene. În spatele proiectului, finanţat în proporţie de 90% prin Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), nu a existat niciodată vreo dorinţă reală de reformare a administraţiei publice. La patru ani de la iniţierea acestui program, deşi le-au fost garantate posturi de manageri publici la finalizarea studiilor, nici un absolvent BSGR nu are acest statut. La Senat, Camera Deputaţilor, Preşedinţie, dar şi în alte instituţii publice aceste posturi nici măcar nu există în organigramă, iar acolo unde există postul se ocupă prin concurs.

Citeşte mai mult în Jurnalul Naţional

Acest aticol a fost preluat de :

Hotnews, Mediafax.ro, Roportal.ro, Newsreport.ro