ABBSGR în presă

Programul de burse la universităţi din străinătate, pentru care Guvernul a cheltuit din 2005 peste şase milioane de euro, a fost accesat de aproape 150 tineri, dar niciun absolvent nu a fost angajat de stat până în prezent, deşi studenţii sunt obligaţi prin contract să lucreze în instituţii publice.

Din cauza dezinteresului instituţiilor implicate, niciunul dintre absolvenţii acestui program nu a fost repartizat să ocupe un post în sectorul public, condiţie impusă tinerilor chiar de către stat în schimbul bursei, iar Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) solicită absolvenţilor să urmeze şi cursuri de manageri publici, ca unică soluţie de repartizare a acestora pe un astfel de post, în condiţiile în care legislaţia aferentă programului nu prevede însă un astfel de curs, se arată într-un document oficial redactat în urmă cu trei săptămâni.

Citeşte mai mult...

Studenţii, masteranzii şi doctoranzii români pot învăţa gratis în ţările nordice. Nici la universităţile de stat din Franţa, Germania sau Austria taxele de studiu nu sunt deloc piperate, fiind comparabile cu cele de la instituţiile de învăţământ superior din România.

Guvernele ţărilor nordice subvenţionează în totalitate studiile de licenţă, de masterat şi de doctorat la stat, pentru cetăţenii din Uniunea Europeană. În aceste ţări, românii se pot specializa la universităţi de tradiţie ca Uppsala sau Lund, Institutul Regal de Tehnologie din Stockholm - în Suedia, Universităţile din Copenhaga sau Aarhus- în Danemarca şi Universitatea din Helsinki- în Finlanda.
Sebastian Munteanu (29 de ani) este absolvent al unui masterat la Universitatea din Lund, Suedia.

Am  plecat cu Bursa Specială Guvernul României, în valoare de aproximativ 1.000 de euro pe lună. M-am descurcat financiar, în Suedia studiile fiind gratuite

a explicat Sebastian Munteanu, membru al Asociaţiei Beneficiarilor Bursei Speciale Guvernul României (www.abbsgr.ro).

El a adăugat că banii din bursă acopereau toate cheltuielile de cazare, masă şi distracţie. După specializare, Sebastian s-a întors în România pentru că, potrivit contractului de bursă, ar fi urmat să lucreze în administraţia publică. Pentru că în ţară nu i s-a oferit nimic, a decis să rămână în Bruxel, unde lucrează ca Development Manger la o Asociaţie Internaţională.

Am plecat pe cont propriu, în urmă cu şase ani, să mă specializez în Studii Europene, iar în anul al doilea de masterat am obţinut şi Bursa Specială Guvernul României. Nu am plătit taxă de şcolarizare, ci doar o taxă administrativă în valoare de 500 de euro pe an

 a explicat Cristian. Universitatea Hamburg a introdus însă de curând, pe lângă taxa administrativă, şi o taxă de studii, în valoare de circa 700 de euro pe an.

Citeste tot articolul in www.adevarul.ro

Deşi guvernul a investit în specializarea lor şase milioane de euro din bani publici, instituţiile le închid uşile în nas celor care ar fi putut reforma administraţia. Două doctorate în inginerie - unul dintre ele la Bucureşti, iar celălalt la Şcoala Superioară de Inginerie din Montreal - şi aproape opt ani în care a fost asistent la Universitatea din Quebec (Canada). Acestea sunt doar câteva dintre „calificările” lui Paul Alexandru, un tânăr de 35 de ani căruia ar fi trebuit să-i deschidă uşile orice instituţie din ţară.

Citeşte mai mult...