ABBSGR în presă

Noul ministru al Educaţiei, Emil Boc, are de rezolvat o problemă extrem de dificilă, pe care a avut amabilitatea să i-o paseze şeful său din Guvern, adică tot el. Normal, pe vremea când Boc-premierul a aruncat pisica în curtea ministerului, nu se gândea că tot el va trebui să o şi rupă. Dar, vorba unui clasic, viaţa şi educaţia e complexe şi are multe aspecte. Mai ales când eşti posesorul unei Burse Speciale a Guvernului României (BSGR). Adică o bursă prin care statul român îţi plăteşte studiile la o universitate din topul celor mai bune o sută de instituţii academice mondiale, cazarea în străinătate, transportul şi ceva bani de buzunar, cu singura condiţie ca după absolvire să te întorci în ţară şi să munceşti cinci ani într-un post de conducere şi răspundere din administraţia centrală, locală sau în diplomaţie.

Citeşte mai mult...

Aproape o suta de absolventi ai celor mai prestigioase facultati din lume ar fi trebuit sa ocupe acum functii de conducere in administratia publica. Numai ca lor li s-a pierdut urma sau au fost lasati in asteptare. Statul nu-i mai vrea, desi a cheltuit pentru scolarizarea lor, in strainatate, cel putin sase milioane de euro.

Intr-o vreme in care se vorbeste despre restructurari in aparatul de stat nu mai exista loc despre discutii privind noi angajari. Numai ca, in timp ce de-a lungul anilor in administratie au fost angajati mii de oameni (exista acum in jur de 200.000 de functionari publici), un program guvernamental care isi propunea sa scoleasca varfuri pentru administratie a fost cvasiabandonat.

Citeşte mai mult...

Şi în săptămîna dinaintea sărbătorilor de Paşte vocile care se aud cel mai tare sînt tot ale politicienilor. România pare o ţară locuită doar de politicieni, o ţară din care omul obişnuit a dispărut de mult.

Principele Radu Duda şi-a anunţat, săptămîna trecută candidatura la preşedinţie, ceea ce a oferit un prilej nesperat ziarelor şi televiziunilor de a întoarce pe toate feţele, şi în aceste zile, un gest politic după părerea mea suprarealist.

Coaliţia de guvernămînt PDL-PSD are probleme la mai multe filiale din teritoriu, unde liderii locali ai celor două partide nu se înţeleg pe marginea profitabilei activităţi de împărţire a banilor publici pe primării. Liderii de la centru îi cheamă la ordine pe liderii din teritoriu, dar aceştia refuză să mai asculte ordinele de la Bucureşti. Acestea sînt ştiri de prima pagină, urmate de analize şi comentarii ample.

În România eminamente politică nu îşi găsesc loc dezbaterile despre degradarea educaţiei, a asistenţei medicale, a culturii, agriculturii şi mediului. Însă vocalizele despre politică, mai exact despre scandalurile politice, se fac auzite din zorii zilei pînă la miezul nopţii.

La noi sînt şi vor fi tot timpul locuri vacante pentru meseria de politician, dar nu şi pentru tinerii profesionişti care să lucreze în universităţi, în spitale, în instituţii de cultură. Eu nu cred că ducem lipsă de astfel de profesionişti, dornici să pună piatră pe piatră în domeniile pentru care s-au pregătit. Numai că de regulă ei nu sînt promovaţi, fiind obligaţi să se orienteze spre alte meserii pentru a-şi putea cîştiga existenţa. Ei sînt acei anonimi de cursă lungă, obligaţi să aştepte ani şi ani „deblocarea „unui post în specialitatea pentru care s-au pregătit. Aceşti anonimi reprezintă un potenţial uriaş al societăţii româneşti, dar cei ce ar trebui să îi promoveze îi refuză, iar cei ce ar trebui măcar să îi aprecieze public – mă refer în special la mediul academic – îi ignoră.

Citeşte mai mult...