ABBSGR în presă

Situaţia bursierilor din programul „Bursa specială Guvernul României” a fost rezolvată

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au semnat astăzi, 6 aprilie, un contract privind asigurarea plăţii burselor pentru studenţii beneficiari ai „Bursei speciale Guvernul României". Semnarea acestui document dă posibilitatea MECI de a disponibiliza prima tranşă din sumele restante chiar în cursul acestei săptămâni.
Programul Bursa Specială Guvernul României este o iniţiativă conjugată a Guvernului României şi a Reprezentanţei în România a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (http://www.undp.ro/). Programul, lansat în 2004, are drept principal finanţator Guvernul României (prin intermediul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării), în timp ce PNUD România asigură cofinanţarea şi implementarea acestuia. Informaţii suplimentare în legătură cu acest program sunt disponibile pe site-ul http://www.burseguvern.ro/.

BIROUL DE PRESĂ MECI
tel./fax: 021/315.04.21
 

Ministerul Educaţiei va plăti săptămâna aceasta studiile tinerilor români plecaţi la studii în străinătate prin programul Bursa Specială Guvernul României.
 
Cei 38 de studenţi vor putea să-şi continue studiile în universităţile de prestigiu din străinătate, cum ar fi Oxford, Birmingham sau Manchester. Ministerul Educaţiei şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au semnat astăzi un contract privind asigurarea plăţii burselor pentru studenţii beneficiari ai Bursei Speciale Guvernul României. “Semnarea acestui document dă posibilitatea MECI de a disponibiliza prima tranşă din sumele restante chiar în cursul acestei săptămâni”, anunţă reprezentanţii ministerului.

Studenţii români plecaţi cu Bursa Specială ar fi urmat să primească sancţiuni din partea universităţilor în care învaţă. De exemplu, Cristina Stoian a plecat cu bursă guvernamentală la master la Universitatea Birmingham.

Citeste mai mult in Cotidianul

Bursierii români, trimişi de către Executiv să studieze în străinătate prin programul Bursa Specială Guvernului României, au fost uitaţi de către statul român, care a omis să achite taxele de şcolarizare şi bursele pe 2009 pentru viitorii manageri publici ai ţării.

Tinerii sunt nevoiţi să facă foamea de patru luni şi să se milogească la conducerile universităţilor din Europa şi Statele Unite ale Americii, din cauză că Guvernul român nu le-a trimis banii de burse şi pe cei pentru taxele de şcolarizare de la începutul acestui an.

În timp ce ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spune că banii de la minister au fost viraţi ieri, 1 aprilie, reprezentanţii PNUD - cei care implementează programul - o contrazic şi declară că sumele respective vor fi trimise bursierilor abia după ce se va semna un acord cu ministerul pentru perioada 2009 ­ 2011.

Amânaţi de către reprezentanţii Ministerului Educaţiei, dar şi de către cei ai Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) România, circa 38 de tineri se împrumută de la părinţi, prieteni, rude, sau pur şi simplu se păsuiesc la gazde şi la universităţile străine unde învaţă pentru a-şi putea continua studiile la care au fost trimişi de Guvernul României, după cum precizează Delia Bunceanu, şeful Biroului Media al Asociaţiei Bursierilor Bursa Specială Guvernul României (ABBSGR). De altfel, toţi tinerii care au luat calea străinătăţii prin acest program sunt şcoliţi cu scopul de a deveni manageri publici în ţară, la finalizarea studiilor.

RESTANŢI LA 10 UNIVERSITĂŢI

Studenţii, care au început al doilea semestru în ianuarie sau februarie aşteaptă încă banii de burse şi de taxe, care s-au blocat din cauza birocraţiei şi neînţelegerilor tipic româneşti. Mai exact, deşi este stipulat în contractul semnat cu bursierii că taxele trebuie achitate cu 2 săptămâni înainte de începerea fiecărui semestru, la două luni după această dată tinerii încă se întreabă îngrijoraţi dacă îşi mai aminteşte cineva de ei.

Conducerea Ministerului Educaţiei a pus această întârziere pe seama faptului că bugetul a fost aprobat târziu de către Executiv. Chiar dacă Bugetul Naţional pentru 2009 a fost publicat la 27 februarie în Monitorul Oficial, ministerul Educaţiei şi reprezentanţii PNUD se întâlnesc abia astăzi să discute despre un acord privind programul pe anii 2009 - 2011, după cum a precizat Anca Stoica, coordonatorul Secţiei de Guvernare Democratică din cadrul PNUD. După aceste discuţii urmează semnarea acordului, iar ulterior se va face virarea banilor, pentru că, după cum spune Anca Stoica, "documentele noastre sunt pregătite". Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, are o cu totul altă versiune. Andronescu spune că banii au fost viraţi ieri de către minister, vor ajunge la PNUD şi apoi la bursieri.

În acest moment, statul român nu a achitat taxele de şcolarizare către 10 universităţi străine, adică 56.220 de euro. Suma totală de plată ­ care include şi bursele - este însă de 208.757 de euro, conform PNUD.

Programul Bursa Specială Guvernul României a fost lansat în anul 2004 şi are drept principal finanţator Guvernul României, prin intermediul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, iar Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) România cofinanţează cu 7 ­ 15%. În acest moment, programul Bursa Specială Guvernul României este în lichidare, dar până acum au fost investite peste 6 milioane de euro.

Citeste articolul complet in Jurnalul National