Ce se spune despre noi?

Ministerul Educaţiei va plăti săptămâna aceasta studiile tinerilor români plecaţi la studii în străinătate prin programul Bursa Specială Guvernul României.
 
Cei 38 de studenţi vor putea să-şi continue studiile în universităţile de prestigiu din străinătate, cum ar fi Oxford, Birmingham sau Manchester. Ministerul Educaţiei şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au semnat astăzi un contract privind asigurarea plăţii burselor pentru studenţii beneficiari ai Bursei Speciale Guvernul României. “Semnarea acestui document dă posibilitatea MECI de a disponibiliza prima tranşă din sumele restante chiar în cursul acestei săptămâni”, anunţă reprezentanţii ministerului.

Studenţii români plecaţi cu Bursa Specială ar fi urmat să primească sancţiuni din partea universităţilor în care învaţă. De exemplu, Cristina Stoian a plecat cu bursă guvernamentală la master la Universitatea Birmingham.

Citeste mai mult in Cotidianul

Bursierii români, trimişi de către Executiv să studieze în străinătate prin programul Bursa Specială Guvernului României, au fost uitaţi de către statul român, care a omis să achite taxele de şcolarizare şi bursele pe 2009 pentru viitorii manageri publici ai ţării.

Tinerii sunt nevoiţi să facă foamea de patru luni şi să se milogească la conducerile universităţilor din Europa şi Statele Unite ale Americii, din cauză că Guvernul român nu le-a trimis banii de burse şi pe cei pentru taxele de şcolarizare de la începutul acestui an.

În timp ce ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spune că banii de la minister au fost viraţi ieri, 1 aprilie, reprezentanţii PNUD - cei care implementează programul - o contrazic şi declară că sumele respective vor fi trimise bursierilor abia după ce se va semna un acord cu ministerul pentru perioada 2009 ­ 2011.

Amânaţi de către reprezentanţii Ministerului Educaţiei, dar şi de către cei ai Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) România, circa 38 de tineri se împrumută de la părinţi, prieteni, rude, sau pur şi simplu se păsuiesc la gazde şi la universităţile străine unde învaţă pentru a-şi putea continua studiile la care au fost trimişi de Guvernul României, după cum precizează Delia Bunceanu, şeful Biroului Media al Asociaţiei Bursierilor Bursa Specială Guvernul României (ABBSGR). De altfel, toţi tinerii care au luat calea străinătăţii prin acest program sunt şcoliţi cu scopul de a deveni manageri publici în ţară, la finalizarea studiilor.

RESTANŢI LA 10 UNIVERSITĂŢI

Studenţii, care au început al doilea semestru în ianuarie sau februarie aşteaptă încă banii de burse şi de taxe, care s-au blocat din cauza birocraţiei şi neînţelegerilor tipic româneşti. Mai exact, deşi este stipulat în contractul semnat cu bursierii că taxele trebuie achitate cu 2 săptămâni înainte de începerea fiecărui semestru, la două luni după această dată tinerii încă se întreabă îngrijoraţi dacă îşi mai aminteşte cineva de ei.

Conducerea Ministerului Educaţiei a pus această întârziere pe seama faptului că bugetul a fost aprobat târziu de către Executiv. Chiar dacă Bugetul Naţional pentru 2009 a fost publicat la 27 februarie în Monitorul Oficial, ministerul Educaţiei şi reprezentanţii PNUD se întâlnesc abia astăzi să discute despre un acord privind programul pe anii 2009 - 2011, după cum a precizat Anca Stoica, coordonatorul Secţiei de Guvernare Democratică din cadrul PNUD. După aceste discuţii urmează semnarea acordului, iar ulterior se va face virarea banilor, pentru că, după cum spune Anca Stoica, "documentele noastre sunt pregătite". Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, are o cu totul altă versiune. Andronescu spune că banii au fost viraţi ieri de către minister, vor ajunge la PNUD şi apoi la bursieri.

În acest moment, statul român nu a achitat taxele de şcolarizare către 10 universităţi străine, adică 56.220 de euro. Suma totală de plată ­ care include şi bursele - este însă de 208.757 de euro, conform PNUD.

Programul Bursa Specială Guvernul României a fost lansat în anul 2004 şi are drept principal finanţator Guvernul României, prin intermediul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, iar Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) România cofinanţează cu 7 ­ 15%. În acest moment, programul Bursa Specială Guvernul României este în lichidare, dar până acum au fost investite peste 6 milioane de euro.

Citeste articolul complet in Jurnalul National 

„Am două slujbe, part-time ce-i drept, şi muncesc ca o nebună în loc să-mi văd de şcoală. Chiulesc de la cursuri, ajung să nu înţeleg seminariile, sunt în urmă cu referatele, las totul pe ultimul minut şi prestaţia mea academică scade văzând cu ochii în fiecare zi. În loc să mă odihnesc în weekend sau să balansez şcoala cu ceva socializat, mă duc la lucru. N-am avut Crăciun, An Nou, Mărţişor şi, probabil, nu voi avea nici Paşte”, scrie, cu năduf, Cristina Stoian, masterandă la Universitatea Birmingham, Marea Britanie.

A câştigat acum doi ani o Bursă Specială Guvernul României (BSGR) prin care statul român se angaja să-i plătească taxele de studii, cazare şi masă.

Ca şi Cristina, ceilalţi 140 de bursieri din acest program se angajau să obţină rezultate bune la studii şi, la final, după ce se întorceau în ţară, să lucreze o perioadă, între trei şi cinci ani, în administraţia publică. 38 dintre bursieri n-au mai primit bani de întreţinere de patru luni şi zece dintre ei - nici taxele pentru studii (până la 30.000 de euro pe an). Bursierii au examenele compromise pentru că nu mai au acces la bibliotecă, mulţi sunt pe punctul de a fi daţi afară din cămine şi pot pierde bursa. În contract este specificat clar că întreruperea studiilor, atâta timp cât nu se face pe caz de boală, îl obligă pe student să-i înapoieze statului român fiecare leu. Chiar dacă poartă întreaga vină, guvernul nu păţeşte nimic.

Muncesc în loc să înveţe

Cristina Stoian a făcut Facultatea de Chimie de la Universitatea de Vest din Timişoara, master în Chimie la aceeaşi universitate, studii aprofundate în „Managementul financiar pentru sectorul public” la Facultatea de Ştiinţe Economice şi cinci ani de doctorat în chimie, întrerupt în ultimul an pentru a pleca cu BSGR în Marea Britanie. În emailul ca o scrisoare din exil, Cristina povesteşte cum, pe zi ce trece, îi e din ce în ce mai greu să recupereze studiile şi datoriile.

„Nu mi-am cumpărat manualele necesare pentru acest trimestru şi din cauza asta nu îmi pot face referatele (studiile de caz sunt din cărţi, care se află în două-trei exemplare în bibliotecă şi niciodată nu am şansa să le prind disponibile) şi am rămas în urmă incredibil de tare cu studiul pentru examene. În plus
, nu am bani să-mi cumpăr bilet de avion ca să-mi văd familia de Paşte ”. Bursiera are de primit 5.000 de euro pentru cheltuielile din acest semestru. Este una dintre „norocoasele” cărora li s-a plătit taxa de studiu.
 

Bursele speciale, asigurate de catre Guvernul Romåniei pentru studentii romåni aflati la studii in universitati din Europa, nu au mai fost platite de patru luni.

In marile universitati straine, 40 de studenti romani, trimisi la studii cu burse speciale asigurate de Guvernul Romaniei, risca sa fie evacuati, deoarece Ministerul Educatiei nu le-a mai trimis bani de patru luni. “Neplata Burselor Speciale «Guvernul Romaniei» pune studentii din strainatate in fata evacuarii fortate. Guvernul nu-si respecta indatoririle contractuale si se disociaza de responsabilitate. Studentii risca sa piarda, din cauza statului roman, sute de mii de euro”, se arata intr-un comunicat al Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS). “Suma pe care Guvernul Romaniei, prin Ministerul Educatiei, nu a mai trimis-o se ridica la cateva sute de euro. Studentii romani se afla intr-o situatie critica si, dupa parerea mea, universitatile sunt jenate acum sa-i dea afara, deoarece acesti tineri reprezinta Guvernul Romaniei. In contractele semnate nu se stipuleaza ce se intampla daca statul roman intarzie cu plata. Practic, tinerii aflati la studii nu isi pot plati caminele, studiile si nu au cu ce sa se intretina”, ne-a declarat Razvan Zamfir, purtatorul de cuvant al FACIAS. Potrivit legii, dupa absolvirea studiilor in strainatate, Guvernul Romaniei are obligatia sa le asigure locuri de munca in domeniile de specializare. “Sunt 148 de tineri absolventi care nu au fost incadrati nici pana la aceasta ora. Mai mult, studentilor nu le sunt recunoscute diplomele daca nu fac un curs de trei luni, evident contra cost, la Institutul de Adiministratie Publica. Dupa absolvirea acestui curs se pot echivala documentele”, a mai precizat Razvan Zamfir.

Citeste tot articolul in Gardianul

Acest articol poate fi citit si pe :

astazi.ro

38 de beneficiari ai Bursei Speciale „Guvernul României” riscă dosare penale cu universităţile străine întrucât statul român nu le-a achitat taxele de studiu

Ministerul Educaţiei a demarat cercetări pentru a afla unde au ajuns cei 70000 de euro destinaţi bursierilor

Banii pentru bursele studenţilor români din străinătate-sub semnul fraudei
Studenţii români beneficiari ai Bursei Speciale „Guvernul României” sunt la un pas de a fi daţi în judecată de universităţilor din străinătate, întrucât banii pe care statul român trebuia să-i vireze pentru a acoperi taxele de şcolarizare au dispărut fără urmă. În urma unei întâlniri pe care au avut-o, ieri, cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) au declarat că nimeni nu ştie în prezent ce s-a întâmplat cu cei 70000 de euro destinaţi achitării taxelor de şcolarizare aferente celui de-al doilea semestru, existând anumite suspiciuni cum că respectiva sumă ar fi fost deturnată. „Nu ştim unde sunt banii.

Doamna ministru a precizat că sunt o serie de cercetări şi că s-ar putea ca banii să fi ajuns la anumite persoane necuvenite. A spus că va răspunde în cel mai scurt timp la adresa noastră şi că va da mai multe detalii”, ne-a spus Cezar Hâj, preşedintele ANOSR. Treizeci şi opt dintre cei o sută de bursieri aşteaptă de două luni ca sumele să fie virate în conturile universităţilor, astfel încât să-şi poată continua studiile. Conform preşedintelui Asociaţiei Beneficiarilor Bursei Speciale „Guvernul României” , Simion Ilie, mulţi dintre aceştia se află în situaţii disperate, întrucât, pe lângă procesele penale pe care le riscă, nu îşi mai pot achita nici taxele pentru cazare şi masă.

Citeste mai mult in Gandul