Ce se spune despre noi?

Guvernul de la Bucureşti, care-şi trimite tinerii la studii în afara ţării pe milioane de euro, nu dă doi bani pe ei când se întorc acasă, deşi au un bagaj de cunoştinţe extrem de încărcat, pe care l-ar putea pune în slujba ţării, numai dacă ar exista şi voinţă în acest sens.
Aceasta este concluzia la care a ajuns chiar unul dintre bursieri, Codrin Ştefan Arsene, citat de hotnews.ro. Codrin este unul dintre băieţii deştepţi ai României, care a plecat în 2005 în America cu o bursă guvenamentală. Însă, ulterior a conştientizat că Executivul nu-şi dă interesul nici pentru a plăti la timp taxele pentru studii, dar nici pentru a încadra oamenii care studiază în universităţi prestigioase ale lumii în instituţiile statului român, unde ar fi nevoie de ei.
Codrin Ştefan Arsene este unul dintre băieţii cu adevărat deştepţi ai României, care este bursier acum la University of Chicago şi care deplânge modul în care Guvernul român îşi tratează oamenii care ar putea ajuta ţara să iasă din impas. Potrivit hotnews.ro., Codrin este unul dintre puţinii români care a obţinut în 2005 o bursă guvernamentală, prin intermediul căreia a putut studia în America. A călătorit prin 64 de ţări, se implică activ în politicile de tineret de la Bruxelles şi, din 2007, face cercetări economice în Africa.


Acest articol a fost preluat de :

Guvernul României a lansat în 2004 programul special de burse intitulat "Cariera ta, o şansă pentru România". Absolvenţii, în şcolarizarea cărora s-au investit 6 milioane de euro, ar fi trebuit să lucreze ca manageri publici în administraţie, postul fiindu-le garantat. Ca orice proiect făcut să dea bine în ochii europenilor, programul s-a dovedit a fi un fiasco. La Senat, Camera Deputaţilor, Preşedinţie, dar şi în alte instituţii publice, aceste posturi nu există în organigramă, iar acolo unde există, ele se ocupă prin concurs.

6.000.000 euro = zero manageri publici
EŞEC ● Tinerii şcoliţi pe bani mulţi în străinĂtate aşteaptă în zadar posturile în administraţie
Prin programul Bursa Specială Guvernul României (BSGR), statul român a investit circa 6 milioane de euro pentru a pregăti manageri publici în universităţi din străinătate. Rezultatul? Un eşec total. Tinerii întorşi de la studii nu-şi primesc posturile promise, autorităţile implicate nerespectîndu-şi obligaţiile contractuale.

În luna martie a acestui an, Jurnalul Naţional a scos la iveală faptul că tinerii care au terminat ciclul 2 al Proiectului Tinerilor Profesionişti (Young Professional Scheme), au aşteptat luni în şir pentru a fi repartizaţi ca manageri în administraţia publică. YPS, finanţat de Uniunea Europeană cu peste 7 milioane de euro, este un program care pregăteşte tot manageri publici. YPS şi BSGR merg în paralel, fiind două programe pentru care s-au investit deja peste 13 milioane de euro. Cu toate acestea, deşi contractul le obligă, instituţiile implicate sînt incapabile să ofere tinerilor absolvenţi posturi în administraţia publică.

Început cu mare tam-tam în 2004, sub sloganul "Cariera ta, o şansă pentru România", programul BSGR nu a făcut decît să dea bine în rapoartele europene. În spatele proiectului, finanţat în proporţie de 90% prin Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), nu a existat niciodată vreo dorinţă reală de reformare a administraţiei publice. La patru ani de la iniţierea acestui program, deşi le-au fost garantate posturi de manageri publici la finalizarea studiilor, nici un absolvent BSGR nu are acest statut. La Senat, Camera Deputaţilor, Preşedinţie, dar şi în alte instituţii publice aceste posturi nici măcar nu există în organigramă, iar acolo unde există postul se ocupă prin concurs.

Citeşte mai mult în Jurnalul Naţional

Acest aticol a fost preluat de :

Hotnews, Mediafax.ro, Roportal.ro, Newsreport.ro

Inceput cu mare tam-tam in 2004, sub sloganul "Cariera ta, o sansa pentru Romania", programul Bursa Speciala Guvernul Romaniei (BSGR) nu a facut decat sa dea bine in rapoartele europene. S-au cheltuit sase milioane de euro pentru a pregati manageri publici in universitati din strainatate, iar rezultatul a fost nul, afirma Jurnalul National, in editia online de sambata.

In spatele proiectului, finantat in proportie de 90% prin Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT), nu a existat niciodata vreo dorinta reala de reformare a administratiei publice. La patru ani de la initierea acestui program, desi le-au fost garantate posturi de manageri publici la finalizarea studiilor, nici un absolvent al programului Bursa Speciala Guvernul Romaniei nu are acest statut. La Senat, Camera Deputatilor, Presedintie, dar si in alte institutii publice aceste posturi nici macar nu exista in organigrama, iar acolo unde exista postul se ocupa prin concurs.


Nici un absolvent, din cei 148 ai BSGR, nu are statutul de manager public.

3 ani de derulare, 148 de bursieri, 5 milioane de euro, nici un manager public. Aşa arată bilanţul programului „Bursa Specială Guvernul României” (BSGR), care presupune şcolirea în străinătate a tinerilor, în vederea transformării lor în manageri publici, care să reformeze administraţia.

Lansată cu mult tam-tam în 2004, BSGR e impecabilă pe hârtie, dar nu a avut, până în prezent, nici un fel de efect. Anul acesta nici măcar nu s-a mai organizat concursul de selecţie a bursierilor, pentru că parteneriatul dintre MECT şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), organism responsabil cu implementarea BSGR, s-a încheiat.

Rezultatele nule ale acestui program, la 3 ani de la iniţierea sa, denotă un singur lucru: BSGR a dat bine în rapoartele europene, dar în spatele lui nu a existat vreo dorinţă reală de reformare a administraţiei publice.

Până la sfârşitul anului 2006, se întorseseră 11 tineri, asta după ce, în prealabil, 3 au renunţat la program şi s-au angajat în străinătate. Au urmat 6 luni de aşteptare. Abia în ianurie 2007 a început programul intensiv de pregătire, prevăzut de lege, la Institutul Naţional de Administraţie (INA).

După 3 luni de instruire, surpriză! Absolvenţii BSGR au aflat că, de fapt, nu pot dobândi statutul de manageri publici, ci pot ocupa doar funcţii de răspundere şi conducere. De ce? Până să aprobe, în septembrie 2004, normele metodologice de aplicare a legii, care instituie BSGR, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă, în luna iunie, privind crearea statutului special al managerului public, care stipulează că formarea managerilor publici se face pe bani Phare: YPS, Schema Tinerilor Profesionişti.


Articolul a fost preluat de :
Milioane de euro a investit statul român pentru a pregati manageri publici cu înalta calificare, în universitati din strainatate.
Programul „Bursa Speciala Guvernul României“, initiat de fosta conducere PSD în 2004, a prins contur abia în 2005, când au fost trimisi la specializare în administratia publica primii 52 de bursieri. În anul urmator, au mai plecat 48 de tineri, iar în 2007, tot atâtia au primit bursa de la Guvern. Bursele au o durata de la un an la cinci ani si pâna acum s-au întors din strainatate doar 11 absolventi carora, potrivit contractului, trebuie sa li se asigure un post în administratia publica. „Guvernul României se angajeaza sa încadreze beneficiarii Burselor Speciale «Guvernul României» în pozitii de conducere sau de raspundere. Încadrarea se va face pe posturile vacante din institutiile publice, regiile autonome, agentiile economice si structurile sau organismele internationale, pe baza optiunilor formulate de beneficiari si a specializarilor dobândite“, se mentioneaza în documentatia oficiala a programului.
Asadar, dintre cei 11 absolventi care s-au întors, dupa ce au facut alte trei luni de pregatire la Institutul National de Administratie, zece au avut surpriza sa fie repartizati pe posturi marunte de functionari publici, adica simpli referenti, si nicidecum pe functii de manageri publici, „în pozitii de conducere sau de raspundere“. Celui de-al 11-lea nu i s-a gasit înca un post. Umilinta la care au fost supusi are drept cauza faptul ca Secretariatul General al Guvernului le-a motivat ca momentan nu exista asemenea posturi vacante si ca, între timp, a fost ajustata Legea functionarului public, prin care trebuie sa mai urmeze niste cursuri pentru a deveni manager în acest domeniu.

Acest articol a fost preluat de :