Participa la proiectul "Portret de bursier" !

Aici se poate descarca ghidul de interviu pentru cei care doresc sa impartaseasca din experienta, ideile sau planurile lor de viitor.

Am facut un stagiu de practica foarte interesant la Cabinetul Primarului din Los Angeles si am lucrat la o firma de consultanta.

radu-opreaRadu OPREA s-a specializat in domeniul democratiei participative, creand „Metoda SMART de Politici Publice.” Prin intermediul unui grant Tineret in Actiune dezvolta aceasta metoda si creeaza platformele de participare www.public-policies.eu pentru Europa si www.politicipublice.ro pentru Romania.

 

Simion ILIE : Ai obtinut Bursa Speciala Guvernul Romaniei. Ce faceai inainte de a descoperi si de a beneficia de aceasta oportunitate?

Radu OPREA : Lucram la Agentia pentru Sprijinirea Studentilor in Bucuresti.

Simion ILIE : Pentru ce studii ai optat? De ce ai ales țara respectivă? Care crezi ca sunt atuurile formarii tale din strainatate?

Radu OPREA : Am optat pentru un Masterat in Politici Publice, la Universitatea Pepperdine din Los Angeles, SUA. Am obtinut o dubla specializare, in Economie si Dezvoltare Regionala si Locala. Am ales SUA deoarece acolo exista cel mai bun sistem de educatie superioara din lume. Atuul formarii mele consta in structura programului de masterat, care iti da increderea ca poti rezolva orice fel de problema din sistemul public.

Citeşte mai mult...

Un gand pentru Romania? Merită puțin efort pentru a o scoate la lumină.

Iulia DanguleaIulia Dangulea are un Master în Managementul turismului și multă experiență în administrația publică din România. Crede în potențialul turistic al României și consideră că în momentul de față acesta este mult sub-exploatat.

 

Simion ILIE : Ai obtinut Bursa Speciala Guvernul Romaniei. Ce faceai inainte de a descoperi si de a beneficia de aceasta oportunitate?

Iulia DANGULEA : Lucram la Primaria Municipiului Arad – Biroul de Informare Turistica

Simion ILIE : Pentru ce studii ai optat? De ce ai ales țara respectivă? Care crezi ca sunt atuurile formarii tale din strainatate?

Iulia DANGULEA : Mangement in Turism la University of Surrey/Marea Britanie, School of Management. Am ales Mare Britanie și datorită limbii vorbite, dar și pentru că este o țară cu îndelungată  tradiție în turism și în științele managementului.
Atuurile sunt: formare într-un mediu inernațional,  atât în ceea ce privește colegii cât și profesorii, acces la o largă bază de date de specialitate, vizite de studiu la Londra, Brighton, Hampton Court.

Simion ILIE : Privind prin prisma experientei tale din strainatate, care crezi ca este principala calitate a sistemului de invatamant romanesc? Dar cel mai mare defect?

Citeşte mai mult...

Bianca Dragan"Am vrut o provocare. Vroiam sa studiez in Statele Unite pentru calitatea educatiei si a oportunitatilor de activitati extrascolare. Dar un an de facultate in Statele Unite costa foarte mult, in jur de 50.000 USD/an. Dupa ce am castigat Bursa Speciala „Guvernul Romaniei”, ofertele financiare ale facultatilor americane nu au mai reprezentat un criteriu in a-mi alege alma mater", spune Bianca Dragan, studenta in ultimul an la Hamilton College din Clinton, New York.

Am ales Hamilton pentru ca este o facultate de elita liberal arts, ceea ce nu presupune o specializare anume, ci ofera o varietate de cursuri, de la introducere in ceramica la cursuri de drept international si negociere in politica. Hamilton este o facultate mica in mod intentional, cu aproximativ 2.000 de studenti, pentru a asigura mai multa interactiune intre profesor si student, pentru a crea un sentiment de comunitate.

Imi voi lua licenta in World Politics cu tema “Conflict si Securitate Internationala”

Sistemul american ne vrea entuziasti, curiosi, ambitiosi, implicati in a ne decide cariera; ne ofera oportunitati, ne lasa pe noi sa decidem de ce avem nevoie si in ce directie vrem sa exploram un anumit subiect.

Citeşte mai mult...

cristi_balaban1

Investeste in educatie pana mai ai cu cine, pentru cine si pana nu e prea tarziu !

 

Cristian Balaban are un Master in Studii Europene la Universtatea din Hamburg (Germania), iar in prezent este project manager la o firma de dezvoltari imobiliare.

 

Simion ILIE: Ai obtinut Bursa Speciala Guvernul Romaniei. Ce faceai inainte de a descoperi si de a beneficia de aceasta oportunitate?

Cristian BALABAN : In momentul in care am aplicat pentru Bursa Speciala Guvernul Romaniei eram in Germania in primul an de studii a masterului pe care l-am terminat acolo. Am aplicat concomitent si pentru o bursa a unei fundatii germane cu scopul in ambele cazuri de am finanta cel de al doilea an de studiu. Am primit ambele burse, dar a trebuit sa aleg  una dintre ele. Am ales-o pe cea cu un contract total dezechilibrat si cu obligatii multe si grele dupa perioada de studiu in defavoarea uneia cu un contract de o pagina in care scria doar ca trebuie sa obtin note bune si sa merg la intalnirile de networking ale fundatiei. DE CE? Cred ca un an petrecut deja acolo mi-a alterat pragmatismul patriotismului meu.

Simion ILIE: Pentru ce studii ai optat? De ce ai ales țara respectivă? Care crezi ca sunt atuurile formarii tale din strainatate?

Citeşte mai mult...

Pentru a iesi victorios, tot ceea ce trebuie sa faci este sa indraznesti, sa indraznesti, intotdeauna sa indraznesti.

Simon de Beauvoir

In cele ce urmeaza, un interviu cu Alexandru Dirpes, absolvent al Colegiului National «Mihai Viteazul» promotia 2007, fost vicecampion national la dezbateri oratorice (debate).


Radu Simionescu: As vrea sa imi povestesti despre cateva momente de rascruce din viata ta, legate de invatamantul romanesc, care au contribuit la performantele actuale?

Alexandru Dirpes: Din fericire, pot spune ca nu am avut momente de rascruce legate de invatamant pentru ca m-am descurcat mereu destul de bine. Probabil de aici a si venit dorinta de a face un pic mai mult la facultate. Stiam ca pot asa ca am incercat sa aplic la o facultate straina si am fost acceptat. Ce-i drept, am vrut sa studiez in strainatate pentru ca eram constient ca aceste studii ma vor ajuta pe viitor avand in vedere ca la aceeasi specializare pe care o fac eu aici, in Romania termina in fiecare an sute de studenti. Am ales sa studiez in strainatate pentru a obtine acel competitive advantage in CV.

Citeşte mai mult...

Radu OPREATânărul a studiat în SUA la o universite de renume şi s-a întors în ţară pentru a se ocupa de promovarea turismului românesc prin brandul Dracula.

După ce a fost timp de doi ani preşedintele studenţilor la nivel naţional, Radu s-a ocupat, în perioada 2002-2004, de campanii anti-Sida şi de sănătatea reproducerii, în cadrul Asociaţiei PSI România. Având deja la bază o experienţă vastă, el şi-a deschis propria afacere, o firmă de consultanţă prin care promovează turismul românesc în străinătate.
Din 2005, Radu s-a mutat în Bucureşti. Un an mai târziu, a obţinut Bursa Specială Guvernul României în valoare de 70.000 de euro, pentru a studia Politici Publice la Universitatea Pepperdine din Malibu.

A lucrat pentru Primăria din Los Angeles

În America, a făcut practică la Primăria din Los Angeles. Acolo, el a învăţat cum să ajute cetăţenii să se implice problemele comunităţii. „Am văzut cum este organizat totul într-o primărie, cum fac angajările americanii, fiindcă cei care ajung să lucreze pentru primarul din Los Angeles sunt foarte capabili şi trec prin multe probe înainte de a fi selectaţi“, povesteşte Radu. Tot la Primăria din Los Angeles, tânărul a avut ocazia să se implice în sistemul public de educaţie al oraşului prin trei proiecte: a propus structura programului Academia directorilor de şcoli, reducerea birocraţiei din sistemul public de învăţământ şi a realizat o campanie de atragere a celor mai buni profesori în sistemul public de învăţământ.

Citeşte mai mult...

Mihai MosneanuMihai Mosneanu, seful promotiei 2006 a Colegiului National “Mihai Viteazul”, student in ultimul an la University College London (Marea Britanie), unde este un permanent lider. Dintre multiplele sale activitati se remarca : frecventarea cursurilor de vara ale Universitatii Harvard si participarea la un internship in Singapore. In cadrul ciclului universitar a studiat un semestru la Institutul de Relatii Internationale din cadrul Universitatii Lomonosov din Moscova si un altul l-a petrecut in Germania, la Berlin, la Universitatea Europa Viadrina.

Despre el a povestit deja si Mihai Dumitrache si cred ca vor povesti si altii. Este un tanar care se caracterizeaza prin ambitie, perseverenta, munca si permanenta dorinta de autodepasire.  Mihai are puterea de a ambitiona oamenii cu care vine in contact, de a-i face sa aibe incredere in fortele proprii. Este foarte sensibil si uman, stie sa asculte si sa dea sfaturi. In activitatea mea, Mihai a fost un imbold, un sfatuitor, un prieten adevarat. Pe langa activitatea academica de prestigiu, s-a implicat si s-a remarcat in multe activitati de voluntariat. Indiferent unde il vor purta pasii in viitor, este un tanar prahovean de elita. Raspunsurile sale va vor demonstra acest lucru.

Radu Simionescu: As vrea sa ne povestiti cateva repere din viata dumneavoastra, legate de invatamantul prahovean, care au contribuit la performantele actuale?

Citeşte mai mult...