Portret de bursier

Radu OPREATânărul a studiat în SUA la o universite de renume şi s-a întors în ţară pentru a se ocupa de promovarea turismului românesc prin brandul Dracula.

După ce a fost timp de doi ani preşedintele studenţilor la nivel naţional, Radu s-a ocupat, în perioada 2002-2004, de campanii anti-Sida şi de sănătatea reproducerii, în cadrul Asociaţiei PSI România. Având deja la bază o experienţă vastă, el şi-a deschis propria afacere, o firmă de consultanţă prin care promovează turismul românesc în străinătate.
Din 2005, Radu s-a mutat în Bucureşti. Un an mai târziu, a obţinut Bursa Specială Guvernul României în valoare de 70.000 de euro, pentru a studia Politici Publice la Universitatea Pepperdine din Malibu.

A lucrat pentru Primăria din Los Angeles

În America, a făcut practică la Primăria din Los Angeles. Acolo, el a învăţat cum să ajute cetăţenii să se implice problemele comunităţii. „Am văzut cum este organizat totul într-o primărie, cum fac angajările americanii, fiindcă cei care ajung să lucreze pentru primarul din Los Angeles sunt foarte capabili şi trec prin multe probe înainte de a fi selectaţi“, povesteşte Radu. Tot la Primăria din Los Angeles, tânărul a avut ocazia să se implice în sistemul public de educaţie al oraşului prin trei proiecte: a propus structura programului Academia directorilor de şcoli, reducerea birocraţiei din sistemul public de învăţământ şi a realizat o campanie de atragere a celor mai buni profesori în sistemul public de învăţământ.

Citeşte mai mult...

Mihai MosneanuMihai Mosneanu, seful promotiei 2006 a Colegiului National “Mihai Viteazul”, student in ultimul an la University College London (Marea Britanie), unde este un permanent lider. Dintre multiplele sale activitati se remarca : frecventarea cursurilor de vara ale Universitatii Harvard si participarea la un internship in Singapore. In cadrul ciclului universitar a studiat un semestru la Institutul de Relatii Internationale din cadrul Universitatii Lomonosov din Moscova si un altul l-a petrecut in Germania, la Berlin, la Universitatea Europa Viadrina.

Despre el a povestit deja si Mihai Dumitrache si cred ca vor povesti si altii. Este un tanar care se caracterizeaza prin ambitie, perseverenta, munca si permanenta dorinta de autodepasire.  Mihai are puterea de a ambitiona oamenii cu care vine in contact, de a-i face sa aibe incredere in fortele proprii. Este foarte sensibil si uman, stie sa asculte si sa dea sfaturi. In activitatea mea, Mihai a fost un imbold, un sfatuitor, un prieten adevarat. Pe langa activitatea academica de prestigiu, s-a implicat si s-a remarcat in multe activitati de voluntariat. Indiferent unde il vor purta pasii in viitor, este un tanar prahovean de elita. Raspunsurile sale va vor demonstra acest lucru.

Radu Simionescu: As vrea sa ne povestiti cateva repere din viata dumneavoastra, legate de invatamantul prahovean, care au contribuit la performantele actuale?

Citeşte mai mult...

Mihai DumitracheMihai Dumitrache este absolvent al Colegiului National Ion Luca Caragiale, iubitor al stiintelor exacte, al matematicii si fizicii. Îl cunosc de aproape 6 ani. Am admirat la el ca este un om practic, stie ce vrea  si a dat dovada in tot ce a facut de mult caracter. Modest, dar cu multa ambitie, vrea sa devina un inginer adevarat, un om de varf al tehnicii si practicii industriale.

In Romania este mare nevoie de oameni ca el, realizarile sunt constituite din fapte, din realitati si mai putin din vorbe si vise. Mi-a povestit despre parcursul sau academic, despre oamenii care i-au influentat destinul si despre cum este sa fii student la University College London, Marea Britanie (locul 6 in lume in Top Times Higher Education). Toate acestea in interviul de mai jos:

Radu Simionescu: As vrea sa imi povestesti despre cateva momente de rascruce din viata ta, legate de invatamantul romanesc, care au contribuit la performantele actuale?

Mihai Dumitrache: Doua repere din viata mea legate de invatamantul prahovean, ar putea fi doi profesori, foarte dragi mie, care pot spune ca mi-au influentat performantele academice. Primul dintre ei, pe care l-am intalnit in clasa a 8-a, este profosorul Anton Negrila (profesor de Matematica) si cea de a doua persoana care mi-a influentat parcursul meu academic dar si cel al vietii, reprezentand pentru mine un model pe parcursul anilor de liceu, a fost profesorul Robertino Radu (profesor de Fizica).

Radu Simionescu: Probabil ca ai observat la televizor intreaga disputa legata despre codul educatiei. Care consideri ca sunt principalele diferente intre invatamantul romanesc si cel britanic?

Citeşte mai mult...

Radu SimionescuPe parcursul ultimilor ani am descoperit doua idei majore pe baza carora mi-am indrumat toate actiunile, ele reprezentand un generator al calitatilor si realizarilor mele. Acestea au fost: calitatea de a fi perspicace, si  increderea ca daca imi doresc ceva, muncind, pot realiza acel lucru. Recunosc, primii pasi spre succes, cat si primele realizari au fost rezultatul acestor linii, dar si consecinta cuvintelor pe care mama mea mi le-a insuflat intotdeauna: “fii ceea ce vrei sa fi!”.

La baza formarii mele au stat familia, dascalii mei din Colegiul National “Mihai Viteazul” si oamenii pe care i-am intalnit in activitatile extrascolare la care am participat.

M-am implicat in multe proiecte organizate in cadrul scolii, care m-au facut sa cunosc oameni si locuri noi si mi-au dezvoltat abilitatile de comunicare, de organizare, am intrat in contact cu ideile tinerilor europeni.

Proiectul Comenius si participarea la trei schimburi interculturale la Rendsburg - Germania, la Montargis - Franta, si la Biecz- Polonia, mi-au schimbat fundamental opinia despre Occident, si m-au facut sa doresc sa studiez in strainatate, ca apoi sa revin si sa pot implementa ce am invatat acolo, in tara mea.

Intotdeauna mi-a placut sa ma implic si sa vad rezultatele muncii mele
, fapt ce m-a condus la cat mai multe activitati. Am fost rand pe rand, redactor sef al revistei scolii, presedintele Cenaclului Literar, si nu in ultimul rand am avut extraordinara sansa de a fi ales presedinte al Asociatiei Elevilor “Club LMV”, fiind simultan consilier in cadrul Consiliului Local al Elevilor Ploiesti si reprezentatul elevilor in consiliul de administratie al scolii.

Citeşte mai mult...

Eduard CiocanescuDupă ce a studiat la trei mari universităţi din SUA şi Marea Britanie, Eduard Ciocănescu s-a întors acasă, în România.Eduard Ciocănescu,28 de ani, spune că absolut tot ce a studiat în facultăţile americane i-a fost util în viaţa reală.

În 2001, pe când era student la Facultatea de Cibernetică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Eduard Ciocănescu a plecat cu o bursă pentru opt luni la Universitatea din Michigan, SUA.S-a îndrăgostit pe loc de cultura americană şi de stilul de predare din universitatea americană.

El spune că cea mai importantă diferenţă între facultatea din România şi cea din afară este accentul care se pune în SUA pe partea practică.

Ţi se dă prilejul să lucrezi în echipă. Asta e important, pentru că, în momentul în care ajungi să lucrezi într-un birou, trebuie să ştii să comunici cu oamenii. Absolut tot ce făceai în cadrul facultăţii simţeai că ţi-ar fi util şi în viaţa reală“, a spus Eduard.

Citeşte mai mult...