Portret de bursier

Un gand pentru Romania? Merită puțin efort pentru a o scoate la lumină.

Iulia DanguleaIulia Dangulea are un Master în Managementul turismului și multă experiență în administrația publică din România. Crede în potențialul turistic al României și consideră că în momentul de față acesta este mult sub-exploatat.

 

Simion ILIE : Ai obtinut Bursa Speciala Guvernul Romaniei. Ce faceai inainte de a descoperi si de a beneficia de aceasta oportunitate?

Iulia DANGULEA : Lucram la Primaria Municipiului Arad – Biroul de Informare Turistica

Simion ILIE : Pentru ce studii ai optat? De ce ai ales țara respectivă? Care crezi ca sunt atuurile formarii tale din strainatate?

Iulia DANGULEA : Mangement in Turism la University of Surrey/Marea Britanie, School of Management. Am ales Mare Britanie și datorită limbii vorbite, dar și pentru că este o țară cu îndelungată  tradiție în turism și în științele managementului.
Atuurile sunt: formare într-un mediu inernațional,  atât în ceea ce privește colegii cât și profesorii, acces la o largă bază de date de specialitate, vizite de studiu la Londra, Brighton, Hampton Court.

Simion ILIE : Privind prin prisma experientei tale din strainatate, care crezi ca este principala calitate a sistemului de invatamant romanesc? Dar cel mai mare defect?

Citeşte mai mult...

Bianca Dragan"Am vrut o provocare. Vroiam sa studiez in Statele Unite pentru calitatea educatiei si a oportunitatilor de activitati extrascolare. Dar un an de facultate in Statele Unite costa foarte mult, in jur de 50.000 USD/an. Dupa ce am castigat Bursa Speciala „Guvernul Romaniei”, ofertele financiare ale facultatilor americane nu au mai reprezentat un criteriu in a-mi alege alma mater", spune Bianca Dragan, studenta in ultimul an la Hamilton College din Clinton, New York.

Am ales Hamilton pentru ca este o facultate de elita liberal arts, ceea ce nu presupune o specializare anume, ci ofera o varietate de cursuri, de la introducere in ceramica la cursuri de drept international si negociere in politica. Hamilton este o facultate mica in mod intentional, cu aproximativ 2.000 de studenti, pentru a asigura mai multa interactiune intre profesor si student, pentru a crea un sentiment de comunitate.

Imi voi lua licenta in World Politics cu tema “Conflict si Securitate Internationala”

Sistemul american ne vrea entuziasti, curiosi, ambitiosi, implicati in a ne decide cariera; ne ofera oportunitati, ne lasa pe noi sa decidem de ce avem nevoie si in ce directie vrem sa exploram un anumit subiect.

Citeşte mai mult...

cristi_balaban1

Investeste in educatie pana mai ai cu cine, pentru cine si pana nu e prea tarziu !

 

Cristian Balaban are un Master in Studii Europene la Universtatea din Hamburg (Germania), iar in prezent este project manager la o firma de dezvoltari imobiliare.

 

Simion ILIE: Ai obtinut Bursa Speciala Guvernul Romaniei. Ce faceai inainte de a descoperi si de a beneficia de aceasta oportunitate?

Cristian BALABAN : In momentul in care am aplicat pentru Bursa Speciala Guvernul Romaniei eram in Germania in primul an de studii a masterului pe care l-am terminat acolo. Am aplicat concomitent si pentru o bursa a unei fundatii germane cu scopul in ambele cazuri de am finanta cel de al doilea an de studiu. Am primit ambele burse, dar a trebuit sa aleg  una dintre ele. Am ales-o pe cea cu un contract total dezechilibrat si cu obligatii multe si grele dupa perioada de studiu in defavoarea uneia cu un contract de o pagina in care scria doar ca trebuie sa obtin note bune si sa merg la intalnirile de networking ale fundatiei. DE CE? Cred ca un an petrecut deja acolo mi-a alterat pragmatismul patriotismului meu.

Simion ILIE: Pentru ce studii ai optat? De ce ai ales țara respectivă? Care crezi ca sunt atuurile formarii tale din strainatate?

Citeşte mai mult...

Pentru a iesi victorios, tot ceea ce trebuie sa faci este sa indraznesti, sa indraznesti, intotdeauna sa indraznesti.

Simon de Beauvoir

In cele ce urmeaza, un interviu cu Alexandru Dirpes, absolvent al Colegiului National «Mihai Viteazul» promotia 2007, fost vicecampion national la dezbateri oratorice (debate).


Radu Simionescu: As vrea sa imi povestesti despre cateva momente de rascruce din viata ta, legate de invatamantul romanesc, care au contribuit la performantele actuale?

Alexandru Dirpes: Din fericire, pot spune ca nu am avut momente de rascruce legate de invatamant pentru ca m-am descurcat mereu destul de bine. Probabil de aici a si venit dorinta de a face un pic mai mult la facultate. Stiam ca pot asa ca am incercat sa aplic la o facultate straina si am fost acceptat. Ce-i drept, am vrut sa studiez in strainatate pentru ca eram constient ca aceste studii ma vor ajuta pe viitor avand in vedere ca la aceeasi specializare pe care o fac eu aici, in Romania termina in fiecare an sute de studenti. Am ales sa studiez in strainatate pentru a obtine acel competitive advantage in CV.

Citeşte mai mult...

Nicu Mihai ACHIHAIEIIntr-o perioada decimata de crize politice cat si economice, tinerii romani plecati sa studieze in strainatate, doresc sa se intoarca in tara, pentru a schimba destinul tarii. Nicu Mihai Achihaiei este unul din multiplele exemple, ce doresc a reveni in Romania, pentru a schimba, mentionand de multe ori, ca doar tinerii pot transforma visul unei Romanii mai bune in realitate.

Mai multe informatii, in interviul ce urmeaza:

As vrea sa ne povestiti cateva repere din viata dumneavoastra, legate de invatamantul prahovean, care au contribuit la performantele actuale?

Nicu Mihai Achihaiei: Liceul “Ion Luca Caragiale” a fost un pivot pentru performantele mele. Acolo am reusit sa am acces la activitati care m-au dezvoltat pe langa curicula academica. Clubul de dezbateri este un exemplu. De asemenea, scoala a facilitat interactiunea cu studenti cu aspiratii mari care m-au impulsionat si pe mine, studenti care de altfel au fost binevoitori incat sa ma indrume spre ceea ce vroiam sa fac.

Care considerati ca sunt principalele diferente intre invatamantul romanesc si cel american?

Nicu Mihai Achihaiei: Principalele diferente constau in faptul ca in Statele Unite ale Americii (cel putin la nivel de facultate) lucrurile sunt mult mai strategice. Invatatura, cursurile au un tel. Incearca de fiecare data data sa te invete un lucru nou care sa te faca sa privesti lucrurile dintr-o alta perspectiva. Sunt revelatorii si nu au scopuri generale. In opinia mea de aici pleaca si problema ca la noi materia este de obicei foarte stufoasa incat se pierde scopul cursului.

In prezent sunteti student la o universitate de prestigiu. Ati aplicat la programul Bursei Speciale “Guvernul Romaniei” (BSGR) din dorinta de a performa sau acest lucru a fost determinat si de faptul ca acesta era singurul mod de a va putea finanta studiile dorite? Poate ne puteti spune in cateva cuvinte despre familia dumneavoastra?

Citeşte mai mult...